Alarm om Frans en Duits op middelbare school
‘Ouderwetse lessen'Scholieren die jarenlang Frans of Duits hebben gehad, komen vaak van de middelbare school zonder de taal echt te beheersen. De lessen zijn te ouderwets, stellen deskundigen. Zij pleiten voor minder woordjes stampen en grammatica en meer echte communicatie.
Delen per e-mail
De kritiek op het taalonderwijs laait op. Deskundigen stellen dat de lessen veel te saai zijn en dat scholieren te weinig leren. Het nut van het taalonderwijs staat daarmee onder druk.
De afgelopen decennia zijn fors minder leerlingen voor de vakken Duits en Frans gaan kiezen. Het aantal eindexamenkandidaten Frans is sinds 2000 zelfs met meer dan twintig procent gedaald. Duits zit de laatste jaren weer een beetje in de lift, maar heeft ook lang niet meer zoveel leerlingen als twintig jaar geleden. ,,Talen openen de deur naar een andere cultuur, maar die deur is te weinig geopend. Kinderen zien niet genoeg wat ze er aan hebben”, constateert Daniela Fasoglio, adviseur bij de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO).
Sommige middelbare scholen stoppen zelfs al met het aanbieden van met name Duits. Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) luidde onlangs nog de noodklok, omdat het vak in gevaar is. Bedrijven staan echter te springen om personeel dat deze talen goed beheerst. Duitsland en Franstalige landen zijn belangrijke handelspartners.
Onderdompelen
We moeten scholieren uitlokken de nieuwe taal te gaan gebruiken en bestuderen
Daarom pleiten critici voor moderner taalonderwijs. Nu spreken ze na al die lesjaren de vreemde talen veelal nauwelijks, constateren deskundigen. ,,Leerlingen durven vaak niet eens de taal te spreken. Als ze op vakantie gaan, moeten ze dat nog helemaal leren. Dat hoor je van bijna alle leerlingen”, zegt Marjolijn Verspoor, hoogleraar tweede taalverwerving.
Leerlingen moeten meer in de vreemde taal worden ondergedompeld. ,,We moeten scholieren uitlokken de nieuwe taal te gaan gebruiken en bestuderen”, stelt Sebastiaan Dönszelmann, lerarenopleider aan de Vrije Universiteit en docent. ,,Leerlingen kunnen zoveel meer dan alleen invuloefeningen en examentraining. Die zijn heus zinvol, maar laat ze toch vooral met taal spelen, trainen, interviews afnemen, of taal uit de media analyseren en hun eigen taalgebruik bestuderen. Dat maakt hen behalve vaardiger ook bewuster.”
Diverse onderzoeken tonen aan dat het effectiever is om een taal op een andere manier te leren, met meer aandacht voor communicatie. Dat gebeurt bijvoorbeeld al op tweetalige scholen, waar veel vakken in het Engels worden gegeven.
Vergelijk het met vluchtelingen die zonder enige kennis van het Nederlands op school komen, zegt Carmen Meester van Dynamic Language Learning. ,,Die leren in anderhalf jaar in een reguliere klas de taal. De juf zegt: ga maar in de kring zitten, wijst de kring aan en die kinderen snappen dat.” Met gebaren, herhaling en simpel woordgebruik pikken de leerlingen als vanzelf veel op.
Doe de Franse woorden quiz
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer in meivakantie valt tegen: regen, koude nachten en lage temperaturen
Het weekend voorafgaand aan de meivakantie is een goede voorspelling voor het verloop van de rest van de week. Echt lekker wordt het namelijk niet. Een frisse lentezon zorgt er wel voor dat het zaterdag ietsjes warmer wordt dan zondag. En Koningsdag? Die valt dit jaar koud uit. -
PREMIUMquiz
'Examens toetsen de kennis van Duits helemaal niet’
De zorgen over de toekomst van de vakken Duits en Frans op de middelbare school zijn groot. Zeker op het vmbo kiezen steeds minder leerlingen voor de talen. Docenten en taalinstituten vrezen dat ‘de buurtalen’ verdwijnen. -
Grote grazers Oostvaardersplassen zonder vergunning doodgeschoten
Konikpaarden en heckrunderen uit de Oostvaardersplassen zijn doodgeschoten zonder dat daarvoor de vereiste papieren waren verstrekt. Dat blijkt uit stukken van de Omgevingsdienst OFGV. De provincie had voor het afschieten een aparte opdracht moeten verlenen aan Staatsbosbeheer, maar dat is nooit gebeurd. Staatsbosbeheer was daardoor in overtreding toen het de dieren afmaakte. -
Advocaat: schutter wilde Bas van Wijk niet doodschieten
Verdachte Samir El Y. wilde de 24-jarige Bas van Wijk niet doodschieten. Hij had evenmin de bedoeling om met het schieten een horloge te kunnen stelen van een van de vrienden van het slachtoffer. Dit zei zijn advocaat donderdag in de rechtbank in Amsterdam op de tweede zittingsdag over de fatale schietpartij op 8 augustus vorig jaar aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam. -
video
Onderzoek: Psychische nood onder internationale studenten momenteel torenhoog
Internationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar.
-
Dappere duif bouwt nest pal naast slechtvalk: ‘Die eten meerdere duiven per dag’
Een duif heeft in Venlo een even bijzondere als gevaarlijke plek uitgekozen om zijn nest te bouwen. Het beestje koos ervoor te broeden in de toren van de Sint Martinusbasiliek, pal naast het nest van een slechtvalk. Dat terwijl slechtvalken regelmatig duif op het menu hebben staan. Het is ook nog eens allemaal live te volgen via een webcam. ,,Ik denk dat het een lopend buffet wordt”, zegt een betrokkene tegen 1Limburg. -
Steekincident in azc Limburg: zeven gewonden
Bij een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Echt zijn gisteravond zeven mensen gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig. Voor hun leven wordt gevreesd, zegt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De politie heeft een 24-jarige bewoner van het azc als verdachte aangehouden. -
PREMIUM
Plots ging 'witte jas' uit bij Rutte en De Jonge: coronacurve daalt hoe dan ook
Zorgpersoneel schiet in paniek, virologen vrezen een nieuwe piek, maar toch waagt het kabinet de gok en kiest het voor versoepelingen. Een trendbreuk na een jaar behoedzaam coronabeleid. Waarom?