Volledig scherm
Door een grote storing is de hulpverlening niet meer bereikbaar. © ANP

Alle agenten de straat op: alarmlijn niet bereikbaar in grote delen van het land

Agenten de straat opDe alarmnummers 112 en 0900-8844 zijn in grote delen van het land onbereikbaar door een grote storing.  Mensen in nood die met spoed politie, brandweer of ambulance nodig hebben kunnen bellen met 088-6628240 of via sociale media aan te vragen of naar openbare gebouwen te gaan. Alle agenten in dienst zijn de straat op gestuurd en ambulances gaan de weg op. Ook brandweerkazernes worden bezet. De politie weet de exacte omvang van het probleem nog niet. Het zou gaan om een probleem bij KPN.

,,Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd”, meldt de landelijke politie. De Landelijke Eenheid zegt: ,,Alles wat we aan blauw hebben, sturen we naar buiten, de straat op, zodat ze zichtbaar zijn en aangesproken kunnen worden. We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer.” Wie in nood is, kan ook naar een politiebureau of brandweerkazerne in de buurt gaan. De kazernes worden daarvoor bemand. In levensbedreigende situaties kunnen mensen zelf ook naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis gaan ‘als dat lukt’.

GRIP2

Politiekorpsen van Rotterdam en Amsterdam adviseren mensen om agenten op straat aan te spreken. In meerdere veiligheidsregio’s is inmiddels alarmcode GRIP2 afgekondigd. Verschillende regio’s stellen zelf een mobiel alarmnummer in. Ook het meldkamernummer van de politie (0900-8844) is niet of zeer moeilijk bereikbaar. ,,Er wordt gewerkt aan een oplossing’’, zo laat de politie weten. ,,We komen zo snel mogelijk met meer informatie.’’

Er zijn ook landelijke storingen bij telefoonproviders, waaronder KPN, Vodafone en Tele2. Het is onduidelijk hoe de storing is veroorzaakt. 

Meerdere gemeenten zijn uit de lucht, evenals het landelijke storingsnummer voor gas en elektriciteit. In geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg kunnen mensen bellen met Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002, laat de politie weten.

Bij een alarmcode GRIP2 heeft een incident een effect op een groot gebied. Er wordt een Regionaal Operationeel Team (ROT) ingesteld waarbij de Operationele Leider van één van de aanwezige hulpdiensten de leiding neemt over alle aanwezige disciplines.