Volledig scherm
Automobilisten krijgen het advies genoeg water en een paraplu mee te nemen © ANP XTRA

Alle hens aan dek: code rood op spoor en hitteprotocol op de weg

Code rood op het spoor vanwege het risico op treinen die stranden en acute hulp voor automobilisten met pech: de extreme hitte die ons land de komende dagen treft, zet iedereen op scherp.

De komende dagen wordt het extreem warm met temperaturen van 35 graden en hoger. Op sommige plekken bestaat zelfs de kans dat het 40 graden wordt. En dat betekent dat de hitteplannen worden opgezocht en afgestoft. 

Quote

Er is sprake van zonkracht 7 tot 8, wat betekent dat onbescherm­de huid binnen een kwartier verbrandt

Raymond Klaassen, meteoroloog Weerplaza

Meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza raadt aan om tussen één en vier ‘s middags binnen te blijven. De kans op uitdroging en verbranding is te groot. ,,De extreme temperaturen van de komende dagen, vooral op woensdag en donderdag, zijn vrij ongebruikelijk”, verklaart Klaassen. ,,Er is sprake van zonkracht 7 tot 8, wat betekent dat onbeschermde huid binnen een kwartier verbrandt. Ook de nachten worden, met een temperatuur boven de 20 graden, tropisch warm.”

Volledig scherm
Tropische temperaturen op komst. © ANP Graphics

Code rood

Bij ProRail is deze week code rood van kracht, omdat reizigers rekening moeten houden met meer vertragingen. Bij temperaturen hoger dan 25 graden kan het spoor wel zeventig graden worden. Met als gevolg dat het uitzet (een stuk spoor van dertig meter kan een centimeter langer worden), kronkels in de rails ontstaan en treinen stilvallen. 

De spoorwegbeheerder heeft extra monteurs ingeschakeld om eventuele problemen snel op te sporen én te verhelpen. In de treinen die stilvallen, bestaat het risico dat de airco uitvalt. De extra mensen helpen dan om reizigers zo snel mogelijk te evacueren. Ook gaan ‘waterwagens’ rijden om water uit te delen aan de gestrande passagiers. 

Op zo’n negentig stations zijn inmiddels watertappunten geopend waar reizigers gratis een flesje kunnen vullen met kraanwater, meldt NS. De NS gaat zoveel mogelijk moderne Sprinters inzetten die airco hebben. Alleen in uiterste gevallen worden oude dubbeldekkers ingezet die niet over airco beschikken. Op het traject Amsterdam - Zandvoort zet de NS extra treinen in om badgasten te vervoeren die verkoeling zoeken in zee.

Automobilisten

Ook Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen. Vanaf morgenochtend 10.00 uur geldt een hitteprotocol voor gestrande automobilisten. Zij worden direct naar een veilige locatie, zoals een tankstation of parkeerplaats, gebracht, zodat ze niet in de felle zon op hulp hoeven te wachten. 

Wel adviseert de wegendienst om een paraplu mee te nemen die tegen de zon kan beschermen én uiteraard een voorraadje water in te slaan. Ook roept ze weggebruikers op om geen sigarettenpeuken weg te gooien om bermbranden te voorkomen. 

Vrachtwagens die vee vervoeren moeten rekening houden met extra controles. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) controleren op de weg en bij aankomst bij slachthuizen extra op het welzijn van de dieren. Bij temperaturen boven de 35 graden mogen dieren niet worden vervoerd. 

Volledig scherm
Luchtfoto van badgasten op het strand van Scheveningen. © ANP

Hitteplan

Bij diverse zorgcentra treedt het hitteplan in werking. Zo gaan de bewoners van Amsta, dat dertig locaties heeft in Amsterdam, niet wandelen en krijgen ze meer te drinken. Ook zorgen evenementen, zoals de Tilburgse kermis, voor extra water. In de stad delen horecagelegenheden gratis water uit. De Twentse Rolstoel4Daagse, die morgen start, heeft de afstanden van 50 en 70 kilometer geschrapt. De deelnemers kunnen nu alleen nog kiezen tussen 10 en 22 kilometer. Ajax verplaatst de open dag die donderdag zou zijn. De club zoekt nog naar een nieuwe datum. 

Hoewel veel vakantiegangers wel een verkoelende duik in open water willen, neemt het risico op het giftige blauwalg toe in zwemplassen, riviertjes en beken. De waterschappen en provincies roepen zwemmers op om de website zwemwater.nl in de gaten te houden om zeker te weten dat het veilig is om een duik te nemen. 

Volledig scherm
Op zwemwater.nl is te controleren of een duik in een recreatieplas verstandig is. © ANP

De zon is flink gaan schijnen, onze huid krijgt weer een kleurtje. Dermatoloog Marlies Wakkee waarschuwt voor de zon. Ze vindt vooral dat mensen moeten smeren, veel en op tijd. Op straat denken de meeste mensen er toch nog anders over.