Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Joost Hoving

Als we nu niet ingrijpen, krijgen we straks tientallen terroristen terug

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

In een indringende reportage van het televisieprogramma EenVandaag viel deze week te zien hoe mannelijke IS-terroristen welhaast opeengestapeld bij elkaar gevangen zitten. Allemaal droegen ze oranje pakken en loensten ze schichtig naar de camera, vermoedelijk bevreesd dat hun aandeel in de oorlogsmisdaden aan de oppervlakte zou komen.

Verslaggever Hans Jaap Melissen liet Ibrahim uit Delft en Abdellah uit België aan het woord, twee jongens die zich jaren geleden bij de misdadigers hadden aangesloten. Laatstgenoemde staat bij onze zuiderburen bekend als Abu Jihad Al-Belgiki. Op de Belgische televisie, in het programma Terzake TV, hoorde ik zijn stem op een oude opname, waarin hij zelfgenoegzaam zegt: ,,Dit is een oorlogsverklaring en de plannen zijn al gesmeed. Alles gaat de lucht in in België (...) Alles waar een ongelovige is, een kafir natuurlijk, die worden vermoord.’’

Diezelfde jongen stond nu, vier jaar later, te stamelen tegen de verslaggever: hij zou niets hebben misdaan en verrichtte louter hand- en spandiensten. Alleen de grote leiders mochten onthoofden. Maar wat vindt hij zelf van die gruweldaden? Zijn antwoord: ,,Als je hoofd eraf gaat, niemand vindt het leuk.’’ En daar moesten we het mee doen.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.