Volledig scherm
© ANP

‘Amsterdamse bekritiseerde Noord-Zuidlijn gaat binnen tien jaar ook naar Schiphol’

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam wordt het komende decennium vanaf station Amsterdam-Zuid doorgetrokken naar Schiphol en Hoofddorp, meldt de Volkskrant. De verlenging van de metrolijn gaat volgens schattingen minstens 3 miljard euro kosten. 

Haagse bronnen bevestigen dat de partijen die de Noord-Zuidlijn willen doortrekken naar Schiphol, op ministeries zijn langs geweest. Ze stellen echter dat het ‘wensdenken’ is van de initiatiefnemers dat er al een planning is goedgekeurd, laat staan dat er al een Rijksbijdrage van miljarden is toegezegd.

Zeven partijen, van Amsterdam en de NS tot de KLM en Schiphol, zien dit project als het belangrijkste op mobiliteitsgebied. Met dichtslibbende wegen en volle treinen en perrons op het traject Schiphol-Amsterdam moet 'lightrail' (zoals een metro) prioriteit krijgen. De metrolijn gaat vrijwel overal bovengronds rijden, parallel aan de A4, en krijgt een eigen station bij de luchthaven.

Alle partijen (ook nog spoorbeheerder ProRail, Haarlemmermeer en de Vervoerregio Amsterdam, een verband van vijftien gemeenten) willen volgens de Volkskrant financieel bijdragen aan de verlengde lijn, maar rekenen op forse financiële steun van het Rijk. 

,,Begrijpelijk”, klinkt het in Den Haag. ,,Zo’n zilvervloot als een investeringsfonds komt niet ieder jaar langs. Maar er zijn nog veel meer wensen op het gebied van infrastructuur, daar moet een goede balans in worden gevonden.”

De NS gaat vanaf 2023 de zogeheten Airportsprinter exploiteren; die gaat acht keer per uur rijden tussen Amsterdam CS en Schiphol, over het traject met stations Sloterdijk en Lelylaan.

Bekijk hieronder beelden van de officiële opening van de Noord-Zuidlijn.

  1. Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd weggestuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’
    PREMIUM

    Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd wegge­stuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’

    De mooiste dag van hun leven kreeg een nare bijsmaak voor een bruidspaar uit Hardenberg. Tijdens de - gratis - huwelijksceremonie wilde fotografe Kim Stellingwerf (44) de mooiste momenten vastleggen. Die ene traan, die op het moment suprême over een wang glijdt, wilde ze vangen met haar camera. Maar in plaats daarvan werd ze op de gang gezet. Want 'dat zijn nou eenmaal de regels'. Discriminatie, vindt de woedende fotografe.