Volledig scherm
De handgranaat hing aan de deur van een ontharingskliniek. © David Hielkema

Amsterdamse gracht afgesloten na vondst van handgranaat aan deur

De Amsterdamse Rozengracht is vanochtend afgesloten vanwege de vondst van een handgranaat. Het explosief werd door bouwvakkers aangetroffen aan een voordeur.

Volledig scherm
De handgranaat zoals de bouwvakkers hem vanochtend aantroffen. © Hans Giesken

De handgranaat werd dinsdagochtend om 06.45 uur gevonden door Rick Kerseboom en Hans Giesken, twee werklieden uit Bussum. ,,We stapten uit voor het pand en ik zei tegen mijn collega: ‘Moet je kijken, een handgranaat. Het zal vast een grapje wezen’,” zegt Kerseboom.

Ze maakten een foto van het explosief en lieten die aan een loodgieter zien die in hetzelfde pand aan het werk was. ,,Toen hebben we toch maar 112 gebeld,” zegt Giesken. ,,De politie zei gelijk dat het echt was.”

De Explosieven Opruimings Dienst heeft de handgranaat inmiddels afgevoerd. De straat is nog wel in beide richtingen afgezet voor verkeer. De granaat hing aan de deur van een ontharingskliniek. Ook het raam van de kliniek is beschadigd.

Volledig scherm
De Rozengracht is afgezet vanwege de mogelijke vondst van een handgranaat. © Hendrik Arendsen
  1. Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

    Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

    Amerikadeskundige Victor Vlam en acteur/regisseur Marcel Hensema zijn 21 januari te gast in De Ochtend Show to go. Victor schuift aan om ons alles te vertellen over het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump dat morgen de laatste fase ingaat en de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Marcel Hensema komt vertellen over zijn theatervoorstelling ‘In de Hens’, de film ‘Goud’ die draait op het IFFR Rotterdam en de nieuwe serie ‘Hollandse Hoop’ op BNNVara.
  2. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.