Volledig scherm
Pieter-Jaap Aalbersberg. © ANP

Amsterdamse korpschef nieuwe Coördinator Terrorismebestrijding

De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg wordt vrijwel zeker de nieuwe Coördinator Terrorismebestrijding. Zijn benoeming is vrijwel rond, bevestigen Haagse bronnen aan deze krant.

Aalbersberg volgt de huidige coördinator Dick Schoof op, die de functie sinds 2013 bekleedde. Hij is al zeven jaar korpschef van de Amsterdamse politie. Ook leidde hij de repatriëringsmissie van MH17, een klus waar hij ‘geen nee’ tegen kon zeggen, maar die grote indruk op hem maakte.

De Amsterdamse korpschef baarde opzien met zijn uitspraken over het dragen van hoofddoeken binnen het politiekorps. Om meer allochtone agentes te kunnen werven zei Aalbersberg in deze krant dat hij overwoog hoofddoeken toe te staan. Die uitspraak leverde hem veel rumoer op. De politiebaas moest een rondje langs de Amsterdamse politieteams maken om de gemoederen te bedaren.

Kaartjesrel

Afgelopen jaar kwam Aalbersberg in opspraak vanwege de kaartjesrel rond politiecommissaris Ad Smit, die op kosten van de politie kaartjes regelde voor concerten en voetbalwedstrijden. Ook Aalbersberg bleek één keer kaartjes voor Mark Knopfler te hebben ontvangen via Smit. Hij betaalde die kaartjes later terug, toen hij een rekening van de politie kreeg.

Aalbersberg geldt als een zeer ervaren politieman met veel internationale contacten, onder meer vanuit zijn vroegere functie als lid van de Executive Committee van Interpol.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) behoedt Nederland voor terreurdreiging, maar zorgt ook voor zaken als cybersecurity.