Volledig scherm
Angela de Jong © Shody Careman

Angela de Jong: Vrijwilligers zijn de ware helden van elke club

Clubhelden 2019,,Hebben ze jóu gevraagd om het voorwoord te schrijven van de Clubhelden-bijlage? Maar jij doet nóóit iets voor de vereniging.’’

Clubheldenbijlage
Dit verhaal is onderdeel van onze Clubheldenspecial. Alle verhalen vind je in de bijlage van je krant of in ons online dossierNomineer en/of stem op jouw Clubheld 2019! 

Ja, van je man moet je het hebben. Al heeft hij volkomen gelijk. Je zou het een tikkeltje hypocriet kunnen noemen dat ik hier goede sier maak, terwijl ik nauwelijks een voet zet binnen de hekken van het Rotterdamse voetbalcomplex waar mijn zoon (11) en dochter (13) trainen en hun halve weekend doorbrengen.

Ik draai me geregeld nog eens om op zaterdagmorgen, terwijl zij al een uur in de regen rond draven. Mijn fysieke bijdrage aan hun amateurvoetbalcarrière beperkt zich tot het mopperend uit de kieren van de vloer peuteren van de gitzwarte kunstgraskorrels, die ze drie keer per week met niet aflatende energie van souterrain tot zolder door het huis sproeien. En tot natte shirts uit stinkende tassen trekken.

Maar juist daarom sta ik hier. Omdat het hoog tijd is om publiekelijk ‘dank je wel’ te zeggen tegen Bert, Chantal, Willem Jan, Annemiek, Kees, Elizabeth en Roberto, en alle andere vrijwilligers die ervoor zorgen dat mijn kinderen kunnen sporten in een fijne en veilige omgeving en daarna tosti’s eten in het clubhuis.

Hoewel de meesten een veeleisende baan hebben, zetten zij in weer en wind de pionnen klaar op het trainingsveld, ze puzzelen op wedstrijdschema’s of bemannen het mini-winkeltje in de kantine waar nieuwe kousen kunnen worden gekocht als er weer eens een paar op miraculeuze wijze is opgelost in de kleedkamer.

Zij schrijven de stukjes in het clubblad, regelen uitjes naar wedstrijden van de OranjeLeeuwinnen en organiseren de feesten waar de jongens en meiden van MO13 kennismaken met het fenomeen schuifelen. Niet voor het geld, maar omdat ze genieten van al die blije snuiten.

Hoeveel vrijwilligers lopen er rond in Nederland? Tienduizenden, honderdduizenden? Zij worden zelden zo enthousiast toegejuicht als de topscorer van het eerste, maar vormen het warme, kloppende hart van een vereniging. Zij zijn de ware helden van elke club.

Daarom zeg ik uit de grond van mijn hart: vrijwilligers bedankt!

Bekijk de video waarin ambassadeur en hockeyspeler Robbert Kemperman vertelt over de Clubheldenverkiezing 2019...