Demonstranten spreken zich zaterdag uit tegen racisme op de jaarlijkse anti-racismedemonstratie.
Volledig scherm
Demonstranten spreken zich zaterdag uit tegen racisme op de jaarlijkse anti-racismedemonstratie. © Maarten Brante

Anti-fascisten nemen geen afstand van betoger die Baudet dood wenst

De anti-fascistische beweging AFA Nederland neemt geen afstand van de actie van een vrouwelijke demonstrant tijdens een antiracisme-demonstratie in Amsterdam. De vrouw droeg zaterdag een spandoek met het logo van AFA Nederland en riep doodsbedreigingen aan het adres van Thierry Baudet. Ze scandeert ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’. 

,,Een reactie op één demonstrant vinden wij ongepast zolang invloedrijke politici als Baudet en Wilders hele bevolkingsgroepen demoniseren. Met het verklaren dat je liever een witte samenleving wil, of dat je migranten als uitzuigers ziet, of -zoals Wilders- dat je wilt regelen dat er minder Marokkanen komen, demoniseer je een hele bevolkingsgroep. Je laat duidelijk zien dat je deze mensen minder vindt en dat ze weg zouden moeten’’, aldus een woordvoerster van AFA Nederland. 

Rechtvaardiging aanslagen

Volgens haar is het taalgebruik van Wilders en Baudet zelfs een rechtvaardiging voor aanslagen. ,,Kijk naar Christchurch, kijk naar Utoya, de daders verwezen naar dergelijke politici.  Als we het weer over demonisering gaan hebben prima, maar wij vinden dat er aandacht moet zijn voor het grotere plaatje. Dehumanisering van bevolkingsgroepen door een politicus als Baudet.’’ 

PVV-leider Geert Wilders eist vervolging van de vrouw die de doodsbedreigingen uitte. Ook andere politici reageren fel op de actie van de betoger. 

Gevaarlijke gek

Wilders reageerde op Twitter vol afschuw op het filmpje. ,,Dus een vraag over meer of minder Marokkanen mag niet, maar roepen een politicus dood te schieten wel?? Ik zou zeggen @Het_OM oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij”, aldus de PVV-voorman. 

De Amsterdamse politie zegt op de hoogte te zijn van de beelden en in overleg met het Openbaar Ministerie onderzoek te doen. Zo kijkt de politie of er meer filmpjes in omloop zijn en wat er tijdens de demonstratie allemaal is geroepen. Het OM bekijkt op zijn beurt de strafbaarheid van de uitlatingen.