Volledig scherm
Op de website WeLeakInfo.com werden 12 miljard gelekte inloggegevens te gelde gemaakt. © Shutterstock

Arnhemmer (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten

De 22-jarige Arnhemmer die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.

De website WeLeakInfo.com, die ruim 12 miljard gelekte inloggegevens aanbood, is vandaag na een gezamenlijk onderzoek van de FBI en recherchediensten uit Nederland, Noord-Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, uit de lucht gehaald. Met de website werd de afgelopen jaren zeker 2 ton verdiend. Vanaf 2 dollar per dag konden gebruikers van de site de gestolen informatie inzien.

De Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. Na de arrestatie van de jongeman werden in Arnhem twee woningen doorzocht. In de woning van de verdachte werd apparatuur aangetroffen, die het aanbieden van de informatie via de website mogelijk maakte. Zowel de Nederlander als de Noord-Ierse kompaan blijven verdacht.

De informatie die WeLeakInfo aanbood, is niet nieuw maar afkomstig uit ruim tienduizend eerdere datalekken. De betrokkenen achter de zoekmachine hebben deze gegevens echter gebundeld. Vooral hackers gebruikten de beruchte website om zo wachtwoorden van doelwitten te verkrijgen. De gegevens zouden onder meer verkocht zijn aan cybercriminelen die toesloegen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de VS.

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.