Arnhemmer (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
UpdateEen 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor 2 dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan 2 ton.
Delen per e-mail
WeLeakInfo.com, een populaire zoekmachine voor gelekte wachtwoorden, bood de afgelopen maanden miljarden gestolen inloggegevens aan, afkomstig uit ruim tienduizend datalekken. De betrokkenen van WeLeakInfo hebben alle gegevens afkomstig uit die lekken gebundeld in ƩƩn zoekmachine. Gebruikers met een betaald abonnement konden de inlognamen en wachtwoorden inzien en downloaden.
Doelwitten
Vooral hackers gebruikten de beruchte website om zo wachtwoorden van (potentiƫle) doelwitten te verkrijgen. Prijzen voor een abonnement varieerden tussen twee dollar (24 uur beperkt toegang) en zeventig dollar (drie maanden onbeperkt toegang). Via Twitter werden ook kerst- en nieuwjaarskortingen aangeboden.
Saillant detail: de beheerders van WeLeakInfo hadden in eerste instantie helemaal niet in de gaten wat er aan de hand was. Op Twitter lieten ze weten de technische problemen op de site āte onderzoekenā. In werkelijkheid was het domein op dat moment allang overgenomen door de FBI.
Professionele apparatuur
De arrestatie van de jonge Arnhemmer is volgens de politie het gevolg geweest van een langdurige samenwerking tussen de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI, het Bundeskriminalamt (Duitse recherchedienst) en de Nederlandse politie.
De politie heeft na de arrestatie twee woningen in Arnhem doorzocht. In de woning van de verdachte werd professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website WeLeakInfo.com te verlenen.
Cyberaanvallen
Volgens The National Crime Agency, een speciale politie-eenheid in Engeland, hebben de twee verdachten gegevens verkocht aan cybercriminelen die onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten hebben toegeslagen.
De Britten stellen dat alles er op wijst dat de twee verdachten sterk betrokken waren bij het beheer van de site. Functionarissen vonden naar eigen zeggen bewijs dat de Arnhemmer en zijn compagnon rekeningen hebben betaald aan bedrijven in Duitsland en Nieuw-Zeeland, om zo al hun gegevens te stallen.
,,Deze belangrijke operatie heeft een grote georganiseerde misdaadbende verstoord die persoonlijke gegevens van een grote groep mensen doorverkochtāā, stelt een Britse rechercheur.
Cybercrime
Volgens de politie is de Arnhemmer in elk geval betrokken bij het bezitten en aanbieden van gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden. Hij heeft een āfaciliterende rolā als het gaat om cybercriminaliteit. De teamleider van het cybercrimeteam geeft aan dat juist dit soort figuren een belangrijke schakel zijn bij het aanpakken van cybercriminelen.
In het kader van het onderzoek is ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland aangehouden. Hij is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. De Ier blijft nog wel verdacht van fraude en van betrokkenheid bij het aanbieden van de gegevens.
Zorgen?
Het onderzoek naar de zoekmachine is nog niet klaar. De politie kan nog niet zeggen bij welke diensten en sites de accounts en de bijbehorende wachtwoorden hoorden. ,,De komende maanden gaan we de in beslag genomen data verder onderzoeken, op dit moment kunnen we hier nog geen details over naar buiten brengenā, laat een woordvoerder weten.
Mensen die denken dat hun gebruikersnamen en wachtwoorden in verkeerde handen zijn gevallen, kunnen dat controleren op de site van de politie. Mensen kunnen misbruik voorkomen door regelmatig hun wachtwoorden te veranderen en de zogeheten tweefactorauthenticatie in te stellen.
Grensoverschrijdend
Volgens de politie opereren cybercriminelen vaak grensoverschrijdend en wisselen ze regelmatig van server. Om die reden wordt bij de aanpak van dit soort criminaliteit vaak met partijen in het buitenland gewerkt. De overheid draagt hier een steentje aan bij en investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek.
Bezoekers van WeLeakInfo stuiten nu op een banner die hen laat weten dat de domeinnaam in beslag is genomen door de federale overheid
Flinke opmars
Cybercriminaliteit maakt in Nederland een flinke opmars. Zo raakten tientallen bedrijven uit Oost-Nederland vorig jaar slachtoffer van cybercriminelen. Hun netwerk werd gehackt en in sommige gevallen lag de productie stil. ,,Dan loopt de schade dus al snel op. Voor veel bedrijven reden om de criminelen te betalen, alhoewel je nooit zeker weet of de hack weer ongedaan gemaakt wordtā, aldus Liesbeth Holterman van het Cybersecurity Centrum Maakindustrie.
Volgens haar is cybercriminaliteit een businessmodel geworden waarbij criminelen bij zoveel mogelijk bedrijven aan de digitale poort rammelen om te kijken of ze ergens naar binnen kunnen. ,,Het is net een schot hagel. Er wordt een mail met ransomware rondgestuurd naar talloze bedrijven en tientallen werknemers tegelijk. En dan gokken ze erop dat er altijd wel iemand is die lichtzinnig op een link klikt waardoor ze het bedrijfsnetwerk met hun gijzelsoftware kunnen infecteren.ā
Bekijk hieronder een uitleg over ransomeware. Het artikel gaat verder onder de video:
Is mijn wachtwoord gestolen?
De Australische cyberveiligheidsexpert Troy Hunt heeft alle gestolen mailadressen en wachtwoorden toegevoegd aan het door hem opgerichte www.haveibeenpwned.com. Hier kunnen mensen zelf zoeken of ze voorkomen in datalekken. In dat geval moet je sowieso actie ondernemen.
Tien tips voor meer online privacy.
Tip 1: Sterke wachtwoorden
Gebruik minimaal 10 tekens, waaronder leestekens, hoofdletters en getallen. Ezelsbruggetje: gebruik een zin als āIk rij elke dag over de A1 naar huis!ā, voor het wachtwoord āIredodA1nh!ā
Tip 2: Verschillende wachtwoorden
Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Mocht een wachtwoord gestolen worden, dan is je privacy niet overal in het geding.
Tip 3: Niet opslaan
Sla je wachtwoord niet op in je internetbrowser. Als je even wegloopt van je computer, kan een ander snel bij je gegevens.
Tip 4: Veilige plekken
Kijk of een website veilig is: geef alleen gegevens door als er āhttpsā in je adresbalk staat, en niet alleen āhttpā. Log ook nooit in op een publiek netwerk, zoals in restaurants. Deze zijn vaak slecht beveiligd.
Tip 5: Denk na
Vraag je af of het gebruiken van gegevens nodig is. Moet er bijvoorbeeld een locatie gekoppeld worden aan je fotoās, als je deze opslaat in de cloud?
Tip 6: Vragen om toestemming
Lees een toestemmingsvraag van een app echt goed door. Vind je het bijvoorbeeld echt nodig dat een zaklamp-app je locatie opslaat?
Tip 7: Gebruik een trackblocker
Installeer een zogenaamde trackblocker in je internetbrowser. Voorbeelden zijn uBlock Origin, Privacy Badger of Adblock Plus. Daarmee laat je minder digitale sporen achter.
Tip 8: Alternatieven
Gebruik andere software, die beter omgaat met jouw privacy. Om te zoeken bijvoorbeeld DuckDuckGo.com of Startpage.com, als internetbrowser bijvoorbeeld Firefox of Cliqz.
Tip 9: Maak Google persoonlijk
Neem eens de tijd om de Google-voorwaarden en instellingen goed door te nemen, en pas de instellingen aan naar jouw wensen.
Tip 10: Ook niets zonder inloggen
Open je browser en log uit bij Google. Ga naar myaccount.google.com/intro/data-and-personalization. Schakel daar alle opslag van gegevens uit (zoals zoekopdrachten en persoonlijke advertenties) zodat er ook niets achterblijft als je uitgelogd bent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMJA21
Eerdmans: Wij zijn nodig om de VVD naar rechts te trekken
Het āracisme en antisemitismeā van Thierry Baudet dreef Joost Eerdmans weg bij Forum voor Democratie. Met het eigen JA21 hoopt hij VVD en CDA in een volgend kabinet āaan hun rechtse beloftes te houdenā. -
22
Plan voor āvaccinatiepaspoortā over twee weken gepresenteerd
De Europese Commissie komt al over twee weken met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeƫnt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie. -
video
Keith Bakker moet 4,5 jaar de cel in wegens verkrachting
De voormalige verslavingsgoeroe Keith Bakker is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor verkrachting van een minderjarig meisje dat hij hielp met haar eetstoornis. Bakker reageerde furieus op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam en noemde het āmiddeleeuws wat u doetā. Hij vond het āfucking bullshitā en kondigde meteen hoger beroep aan. -
VIDEO
Klassiek beeld āloverboyā achterhaald: āNa week inpalmen al uitbuitenā
De loverboy van tegenwoordig werkt vooral online en steekt weinig tijd meer in het met cadeautjes en liefdevolle aandacht veroveren van zijn slachtoffers. Het klassieke beeld van een loverboy die misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer is deels achterhaald, stelt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) na onderzoek in opdracht van de politie. -
PREMIUM
Eigenaar failliete handelsstal al vijf weken gegijzeld door curator
ALMELO - De eigenaar van het failliete Bol Sporthorses in Hoge Hexel wordt al vijf weken gegijzeld door curator Eddy Kolkman. Paardenhandelaar en -trainer Chris. B. (58) zit vast in het huis van bewaring, omdat hij volgens Kolkman weigert te vertellen waar zijn springpaarden zich bevinden.
-
PREMIUM
Huisartsen hebben vaccins over; ook kwetsbare jeugd in Brabant nu al aan de beurt
De huisartsen in Brabant zijn zo goed als klaar. Twee weken lang is er geprikt met het AstraZeneca vaccin en er is genoeg voor iedereen. Plus meer. āOok die twintiger met longproblemen konden we helpenā. Maar waar staan we nu dan? Waarom wacht je 70-jarige vader nog op een oproep terwijl je 62-jarige tante nu al wel is ingeĆ«nt? -
PREMIUM
Drugslabs draaien op volle toeren: āWe hebben in Nederland de beste labs van de wereldā
Zelfs in het festivalloze coronajaar is de productie van synthetische drugs onverminderd doorgegaan. Tot die verrassende conclusie komt de politie, die in 2020 meer drugslabs ontmantelde dan het jaar ervoor. -
'Na corona verdwijnt een derde van non-foodwinkelsā
Na de coronacrisis zal een derde van de non-foodwinkels verdwijnen. Hoe langer de winkels dicht zijn, hoe meer er zullen sluiten. Dat voorspelt de Retailagenda op basis van onderzoek onder consumenten, winkeliers, vastgoedeigenaren en gemeenten.