Arnhemse terreurverdachten voor het eerst voor de rechter
LIVE TWITTER/VIDEOIs Nederland aan een aanslag ontsnapt? Van de zes verdachten van de grootste Nederlandse terreurcel in jaren zijn er drie op komen dagen, bij de rechtbank vandaag. Hoofdverdachte Hardi N. ontbreekt. Volg de zitting hieronder live.
Delen per e-mail
Volgens de officier van justitie is Nederland ontsnapt aan een terreuractie met ‘tientallen slachtoffers’. Dat zei hij aan het begin van de rechtszitting: ,,De verdachten namen afscheid van vrienden. Deze verdachten waren op pad een aanslag te plegen, met tientallen slachtoffers. Nederland is aan een grote aanslag ontsnapt.”
Er was nooit concreet gevaar, stelt de officier, vanwege de infiltratie-actie. ,,Maar hoe anders had het kunnen lopen? Als het touwtje met de infiltranten was gebroken, dan hadden we misschien wel tientallen slachtoffers gehad.”
Kritiek
De infiltratie startte op 18 mei 2018, met een ambtsbericht van de AIVD: ‘Hardi N wil aanslag gaan plegen, met veel slachtoffers’. Toen zijn infiltranten contact gaan zoeken. Het eerste contact vond plaats op 5 juni in Arnhem.
De advocaten van de verdachten stellen dat de infiltratie-actie van het OM gezien kan worden als uitlokking. ,,Het OM heeft geholpen bij het creëren van deze groep. Het idee om de jongens te laten trainen kwam van de infiltrant. Zo werd er vrees voor een aanslag gecreeërd. Zonder OM was die er niet geweest.”
Overigens zegt de officier van justitie, Ferry van Veghel, zich gestoord te hebben aan het vele lekken over de zaak richting de media. Daar komt ook een onderzoek naar. ,,Ik baal ervan. We gaan er serieus naar kijken waar het vandaan komt, dat kan consequenties hebben.” Hij noemt het ‘sensatiezucht’.
De aanhouding
400 agenten werden er op 27 september ingezet om de terreurverdachten op te pakken: in de regio Arnhem en bij een vakantiepark in Weert, Limburg. In een vakantiehuisje op dat park hadden vier verdachten net daarvoor wapentraining gehad en geoefend met het omhangen van bomvesten. Wat ze niet wisten, was dat de wapens onklaar waren gemaakt en de handelaren van wie ze de wapens en training zojuist hadden gekregen, eigenlijk politie-infiltranten waren.
Het huisje hing vol met afluisterapparatuur en camera’s. Toen de vier in een busje het park verlaten hadden, klapte de val en werden ze aangehouden. Drie anderen werden in huizen of in een park in de regio Arnhem aangehouden. Ook waren er huiszoekingen in Rotterdam en Vlaardingen, waar twee van de verdachten vanuit Arnhem naar toe waren verhuisd.
De verdachten
Het gaat vandaag om een tussentijdse zitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Justitie verdenkt de groep ervan een aanslag te hebben willen plegen op een groot evenement, daar spraken ze in bijeenkomsten ook over. Ze zouden het doen met kalasjnikovs en bomgordels, ook wilden ze op een andere plek een bomauto laten ontploffen.
Alle verdachten komen oorspronkelijk uit de regio Arnhem, enkele verhuisden de afgelopen periode naar Rotterdam en Vlaardingen. De hoofdverdachte is Hardi N. (34) uit die stad. Hij werd al eerder veroordeeld voor een poging uit te reizen naar Syrië. Hij kreeg uiteindelijk een relatief lage straf om dat zijn deradicaliseringsproces goed leek te verlopen. Nu lijkt hij de spil in Nederlands grootste terreurplot in jaren.
Volgens de officier van justitie is ‘de dreiging is nu geweken’. ,,We hebben geen aanwijzingen dat er nog meer mensen bij betrokken zijn geweest dan deze verdachten.’’
De andere verdachten die vandaag moeten voorkomen zijn: Waïl el A. (Rotterdam, 21), Nabil B. (Rotterdam, 21), Morat M. (Vlaardingen, 21), Shevan A. (Arnhem, 30), Nadeem S. (Arnhem, 26).
Verder in het nieuws
-
Nederlandse IS vrouwen doen ultieme poging terugkeer met kinderen af te dwingen
Nederlandse IS vrouwen wenden zich tot de allerhoogste rechter om hun eigen terugkeer en die van hun kinderen naar ons land af te dwingen. In cassatie hopen hun advocaten aan te tonen dat de rechtbank het niet kan maken ze in detentiekampen in Syrië aan hun lot – en mogelijk martelingen – over te laten. -
Domper na ernstige bodemschade: sluis Terneuzen kost 50 miljoen extra
De bouw van de nieuwe sluis in het Zeeuwse Terneuzen gaat 45 miljoen tot 55 miljoen euro meer kosten door de ernstige bodemverontreiniging die is aangetroffen. Dit blijkt uit stukken die minister Cora van Nieuwenhuizen recent aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft het Financieele Dagblad (FD). -
Onderzoek wijst uit: straffen in Nederland worden hoger
Rechters zijn gewelds- en zedenmisdrijven de afgelopen twintig jaar veel strenger gaan bestraffen. De straffen voor deze delicten gingen gemiddeld met twee derde omhoog, zo blijkt volgens de NOS uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak. -
PREMIUM
column Lezen is als Cup-a-soup? Onzin. Het is een heel vijfgangendiner
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Update KLM werkte niet mee aan uitzetting Lili en Howick
Hoewel de rechter tot hun uitzetting had besloten, heeft luchtvaartmaatschappij KLM geweigerd om de Armeense asielkinderen Lili en Howick te vervoeren toen ze vorig jaar september zouden worden uitgewezen. Hun tickets werden kort voor vertrek naar Armenië geannuleerd, bevestigt KLM.
-
Vijf jaar Kick Out Zwarte Piet: actiegroep wil vreedzame acties en landelijke manifestatie
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil volgend jaar meerdere acties houden en een grote, landelijke manifestatie tegen zwarte piet en racisme. Concrete data, locaties en acties zijn nog niet bekend, maar de bedoeling is dat ze het hele jaar door zullen zijn. -
Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go
Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site. -
Standbeeld Aidsfonds al na vier dagen vernield: ‘Het is meer dan verdrietig’
Het roze beeld van een huilende vrouw, dat het Aidsfonds op 1 december onthulde op het Beursplein in Amsterdam, is vernield. ,,Het is meer dan verdrietig. Het past niet in een stad als Amsterdam’’, laat Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, op Twitter weten.