Auto rijdt opzettelijk gemeentehuis Lingewaard in, bestuurder komt om

VideoEen automobilist is afgelopen nacht met opzet het gemeentehuis van Lingewaard, gevestigd in het Gelderse Bemmel, binnengereden. Direct nadat de auto het pand was ingereden, brak er brand uit. De politie meldt dat de bestuurder is omgekomen. 

Volgens de brandweer zijn er twee gasflessen gevonden. Een van de gasflessen is ontploft en heeft voor een felle uitslaande brand gezorgd. De hal van het gemeentehuis heeft daarbij grote schade opgelopen. De andere gasfles is door de brandweer veiliggesteld. 

Volgens een brandweerwoordvoerder is er recent een dreiging binnengekomen bij de politie die gelinkt wordt aan dit incident. ,,Dit doet een gezond mens niet. Je moet wel heel erg boos zijn op de gemeente om dit te doen’’, zegt hij. ,,Verder kan ik lopende het onderzoek nog niets zeggen. Maar dit is geen aanslag, zoveel is duidelijk."

Politie Lingewaard on Twitter

Eerste onderzoek naar brandende auto in gemeentehuis Lingewaard in Bemmel; iemand is met de auto het gemeentehuis binnengereden en ter plaatste overleden. Dit is het enige slachtoffer. Politie doet nader onderzoek. #Lingewaard #politie #Bemmel

Stevig vermoeden

Het lijkt wel te gaan om een doelgerichte actie. De politie kan dat bevestigen noch ontkennen. ,,Wij zijn aan het onderzoeken wat daar precies gebeurd is’’, aldus een politiewoordvoerder.

De politie heeft het beeld nog niet compleet, maar zegt wel een 'stevig vermoeden' te hebben over de bestuurder. Als dat vermoeden klopt, dan lijkt het inderdaad niet te gaan om een terreurdaad, aldus een woordvoerder. Of de persoon in kwestie bekendstond als verward of op een andere manier in beeld was bij instanties, kon de politie nog niet zeggen. 

Volledig scherm
Aanslag op het gemeentehuis Lingewaard in Bemmel. Auto is hoofdingang binnengereden. Op de bijrijdersstoel ligt een gasfles. © Roland heitink

Bij burgemeester Marianne Schuurmans heeft veel vragen over wat er gebeurd is en weinig antwoorden, zegt ze. ,,Ik zal daarvoor het onderzoek van politie moeten afwachten. Ik kan dit niet duiden. Wat ik afschuwelijk vind is dat er een slachtoffer bij is gevallen. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden.’’  

Paaltjes

Het gemeentehuis van Lingewaard heeft een lang pad dat leidt naar de hoofdingang waar auto's normaal niet rijden. Voor dat pad en een zijpad staan paaltjes.

De brandweer heeft de brandende auto geblust en had het vuur rond 03.00 uur onder controle. Het voertuig staat nog in de hal van het gemeentehuis. Vanwege de enorme schade aan het pand gaat het gemeentehuis vandaag niet open voor publiek. De brandweer probeert om zo snel mogelijk alle rook uit het gebouw te krijgen, om de schade te beperken. 

Volledig scherm
Het gemeentehuis in Bemmel ligt in een voor auto's moeilijk toegankelijk gebied. © Google

Tijdelijk gemeentehuis

Volledig scherm
© ANP

De gemeente richt vanwege de grote schade aan het pand een tijdelijk kantoor in. Dat komt in het naastgelegen kasteel De Kinkelenburg, dat vroeger ook dienst heeft gedaan als raadhuis. Het is de bedoeling dat inwoners woensdag nog terechtkunnen voor belangrijke zaken als uitkeringen, paspoorten en rijbewijzen. ,,Je zult maar morgen op vakantie gaan en nog een paspoort nodig hebben'', aldus Schuurmans. Andere afspraken zijn afgezegd. Bij de gemeente werken zo'n 350 mensen.

In het getroffen gemeentehuis wordt de schade opgenomen. Volgens Schuurmans zijn er servers aangetast die opnieuw moeten worden opgestart, er is geen stroom en roet- en waterschade. ,,We doen ons best om de dienstverlening aan de Lingewaarders zo snel mogelijk weer op gang te krijgen."

Ook wordt er bouwkundig onderzoek gedaan. De auto staat nog in het pand, het lichaam van de overleden bestuurder dat ernaast lag is inmiddels weggehaald.

Eerdere gevallen

Het opzettelijk rammen van gebouwen met auto's in Nederland is enkele keren eerder voorgekomen. Een kort overzicht:

Augustus 2018: Een bestuurder rijdt met een auto met daarin twee gasflessen het gemeentehuis in Bemmel binnen. Hij komt daardoor om het leven. De Gelderse brandweer beschouwt de actie vooralsnog niet als een terroristische aanslag.

Juni 2018: Het gebouw van De Telegraaf in Amsterdam werd doelwit van een aanslag. Met een bestelwagen reed een man 's nachts twee keer in op de glazen pui en stak daarna het voertuig in brand. Volgens de krant was de aanval mogelijk het werk van de mocro-maffia, als reactie op artikelen in de krant over de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Januari 2018: Een man in Lisse rijdt met zijn auto het gebouw van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek binnen. De politie gaat ervan uit dat de 52-jarige inwoner van Hillegom het met opzet heeft gedaan. Niemand raakte gewond, maar het gebouw werd wel voor korte tijd ontruimd.

Juli 2012: Het monumentale gemeentehuis van Waalre werd verwoest door een aanslag. Er reden twee auto's naar binnen en het pand brandde helemaal uit. De politie was een aantal verdachten op het spoor, maar wist niet genoeg bewijs te verzamelen om de aanslag definitief op te helderen.

Volledig scherm
© ANP