‘Balkenbrij hoort in Zweeds museum voor walgelijk eten’

videoHet net geopende Disgusting Food Museum in het Zweedse Malmö kan gerust wat Nederlandse lekkernijen toevoegen aan het menu. Tientallen lezers stuurden gisteren - na een oproep in deze krant- hun suggesties aan directeur Andreas Ahrens. 

Slachtafval

Bij lezers scoort het gerecht balkenbrij hoog. ,,Balkenbrij is een traditioneel Nederlands gerecht en het wordt gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop en organen)”, aldus Sander Geernaert. ,,Bij mij komt als eerste gebakken bloedworst, gebakken hersenen en erwtensoep op”, vindt Iris Braun. ,,Uierboord, gemaakt van de uiers van een koe”, aldus Shron Dingena.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Volledig scherm
Balkenbrij. © Cees Baars

Kruudmoes

Frans van den Berg gruwt nog steeds van kruudmoes, waarin onder meer gort, karnemelk, spek, rookworst en rozijnen worden gemengd. Meer lezers noemden deze gerechten, alsook zure zult. ,,Klinkt goed”, reageert Ahrens telefonisch uit Malmö. ,,Als Nederlanders hierheen komen, hoop ik dat ze wat meenemen.” Uierboord bestaat volgens hem ook in een Schotse variant, aldus de Zweed. ,,Balkenbrij is ook in meerdere landen bekend.”

,,Wat ik ook kreeg was biest. Dat was de eerste moedermelk van een koe", schrijft John de Vliegh. “Maar het mocht de naam biest alleen voeren als het binnen 36 uur gemolken was. En de eerste 24 uur bevat de biest de meeste vetten, eiwitten en afweer stoffen. Er werd pudding en pap van gemaakt. Dit was in de jaren zestig.”

Boerenkool met haring

Frans van Loon heeft nog een hap “waarvan diverse mensen gruwen, ook sommige Nederlanders”: boerenkoolstamppot met zure haring. Voor wie het wil proberen geeft hij zijn recept: “Men neme een pot van 680 gram boerenkool, maak de inhoud goed warm in een klein pannetje. Kook een hoeveelheid aardappelen, en giet deze af in een bakje, bewaar het vocht. Maak de aardappelen fijn, doe er de warme boerenkool bij en stamp met een ouderwetse stamper alles door elkaar. Te droog? Voeg een beetje water bij waar de aardappelen in gekookt zijn. Opdienen op een bord samen met een zure haring uit een potje, eventueel een lepel van dat zuur toevoegen voor de smaak.”

Dierlijk

Leo de Groot van de Partij voor de Dieren valt op dat alle voorbeelden van walgelijk voedsel dierlijke producten zijn. ,,Zelfs al kon je iets niet-dierlijks vinden dat walgelijk is, een plant of paddenstoel, dan is dat waarschijnlijk omdat het op iets dierlijks lijkt. Iets in de vorm van een penis, de geur van rottend vlees, of iets met de structuur van vlees. Op ‘wereld veganisme dag’ zou ik daarom mijn walging over het consumeren van dierlijke producten in het algemeen willen melden. Het maakt immers niet uit welk dierlijk product, het is puur menselijk om walging te voelen voor dierlijk voedsel. Enkel cultuur bepaalt of een mens zich over die natuurlijke walging heen kan zetten.”

  1. WNF wil actie na Amazone-drama: doe foute soja in de ban

    WNF wil actie na Amazone-dra­ma: doe foute soja in de ban

    De Nederlandse regering en het bedrijfsleven moeten een vuist maken tegen Brazilië. Het platbranden van grote delen van het Amazonewoud en de aantijgingen van president Bolsonaro vragen om een felle reactie, desnoods met een boycot op foute soja of een rem op bedrijfsactiviteiten in het Amazonegebied. Dat stelt Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ingenieursbedrijf Arcadis lijkt gevoelig voor het pleidooi.