Basis- en middelbare scholen gaan eind januari twee dagen dicht
Basis- en middelbare scholen gaan op donderdag 30 en vrijdag 31 januari weer staken. Dat maken de Algemene Onderwijsbond (AOb) en Leraren in Actie (LIA) zojuist bekend. Het is voor het eerst dat het onderwijspersoneel twee dagen het werk neerlegt. ,,We voeren nu de druk op: de actiebereidheid is enorm.”
De AOb en LIA roepen opnieuw een staking uit na een peiling onder ruim zesduizend leden. Daaruit blijkt dat ruim negentig procent van het basisschoolpersoneel nog actiebereid is. In het voortgezet onderwijs is dat percentage zeventig procent. Ook 93 procent van de LIA-leden zijn voor een nieuwe, tweedaagse staking. De leraren willen structureel geld voor verbetering van de salarissen en verlaging van de werkdruk.
Drie weken geleden gingen leraren, directeuren en onderwijsondersteunend personeel, zoals onderwijsassistenten, ook de straat op. Een paar dagen eerder kregen ze te horen dat er 460 miljoen euro extra kwam, maar dat bleek voornamelijk eenmalig geld te zijn. Dat er nauwelijks structureel geld bij zat, wekte grote woede onder het onderwijspersoneel.
Want de deal leidde ertoe dat de staking die een paar dagen later was gepland, werd geannuleerd. Het hele weekend was er crisisberaad, met name bij de AOb. Voorzitter Liesbeth Verheggen stapte zelfs op, omdat ze 'achteraf bezien’ te snel een handtekening had gezet zonder de leden daarover te raadplegen.
Mild
De vorige staking was op een woensdag. Veel leraren vonden dat een te milde actie. Daar geeft de AOb nu gehoor aan met de oproep voor een tweedaagse staking eind januari. ,,Het kabinet heeft na alle acties nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld. We voeren nu de druk op: de actiebereidheid is enorm”, aldus AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
Vooral in het basisonderwijs groeit het lerarentekort. Er worden met grote regelmaat klassen naar huis gestuurd, staan onbevoegden voor de klas en er is zelfs al een school gesloten. Stolk: ,,Er is een enorm lerarentekort, dat overal houtje touwtje moet worden opgevangen. Waardoor de werkdruk voor de zittende leraren en ondersteuners enorm stijgt. De salarissen moeten omhoog, zodat het weer aantrekkelijk wordt om te kiezen voor het mooie vak van leraar.”
Op middelbare scholen geldt er vooral voor specifieke vakken, zoals wiskunde en Duits, een lerarentekort. Hoewel die problemen minder zichtbaar zijn, doordat de leerlingen niet naar huis worden gestuurd maar ‘slechts’ een tussenuur hebben of eerder uit zijn, bestaan ook op die scholen grote zorgen. ,, Ook in het voortgezet onderwijs staat de kwaliteit van het onderwijs dus onder druk, ondanks dat docenten zich er drie slagen in de rondte werken om dat zoveel mogelijk te voorkomen”, stelt Stolk.
Slob
Minister Slob stelt dat het onderwijs het recht heeft om te staken. ,,Iedereen is in dit land vrij om, als ze dat nodig vinden, gebruik te maken van de mogelijkheden om via een staking uitdrukking te geven aan gevoelens en opvattingen die men heeft. Dat geldt ook voor het onderwijs", zei hij zojuist. De minister erkent dat er grote problemen zijn rondom het lerarentekort. Hij zegt hard te werken aan oplossingen. ,,We zijn met spectaculaire cijfers bezig als je ziet hoeveel mensen aan de pabo instromen of via zij-instroom het onderwijs in gaan. Maar de tekorten blijven groot, dus dat blijft voor ons onverminderd een aandachtspunt. Er is geen enkele reden om de vlag uit te steken en achterover te leunen.”
Of het onderwijs er met een tweedaagse staking meer geld bij krijgt, valt echter te betwijfelen. Slob: ,,Een staking is nooit zinloos op het moment dat je die gebruikt om uiting te geven aan opvattingen en gevoelens die je hebt. Ik kan ze veel bieden als het gaat om het vele structurele geld dat deze kabinetsperiode beschikbaar is gekomen. En daarnaast is er aanvullend 460 miljoen euro beschikbaar gekomen. Dat is echt groot geld. We moeten er hard aan werken om dat geld op een goede manier te besteden. De doelen zijn helder: zorgen dat we mensen interesseren voor dit mooie vak, mensen daarin goed begeleiden en zorgen dat het imago van het onderwijs verder verbetert.”
Actie
Basisschoolleraren voeren al meer dan twee jaar actie voor betere werkomstandigheden. Zij vinden dat de salariskloof die er tussen leraren in het basisonderwijs en docenten op middelbare scholen bestaat oneerlijk is. Om die kloof te dichten, is echter een miljard euro nodig. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft meerdere malen gezegd dat basisscholen er deze kabinetsperiode al veel geld bij hebben gekregen, namelijk ruim 700 miljoen euro én onlangs nog de extra 460 miljoen.
De onderwijsbonden en PO- en VO-Raad richtten hun pijlen daarom op premier Rutte. Ze noemen het groeiende lerarentekort een maatschappelijk probleem waar het hele kabinet verantwoordelijk voor is. Tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar beloofde Rutte met extra geld over de brug te komen als het basisonderwijs een cao zou afsluiten. Er ligt nog geld op de plank omdat werkgevers en werknemers niet tot een deal over de salarisverhoging kunnen komen. Vorige week klapten die onderhandelingen opnieuw.
Bekijk hier eerdere video's over het lerarenprotest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Man (25) krijgt flinke werkstraf voor neerslaan van lastige dronkenlap in centrum Nuenen
Een incident in het centrum van Nuenen, twee jaar geleden, kost een inwoner (25) van dat dorp een flinke werkstraf. Hij gaf rake klappen aan een man die dronken voorbijgangers, waaronder meisjes, lastigviel. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMColumn
Ik begrijp heel goed dat het lastig is om ‘nee’ te zeggen tegen een spotgoedkoop stedentripje
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
Leraren in groten getale naar Tweede Kamer, maar Slob komt niet over de brug
Leraren zijn vanmorgen - de dag van de staking - in groten getale naar de Tweede Kamer gekomen, waar wordt gedebatteerd over de begroting van het onderwijsministerie. De publieke tribune van de Tweede Kamer zit al vol, en zelfs de plekken in het Kamergebouw waar leraren kunnen meeluisteren met het debat zijn inmiddels schaars. -
TikTokvideo voor doodgestoken Tim al duizenden keren bekeken: ‘Zo wordt hij niet vergeten’
Gevoelig nummer, pakkende tekst. De Middelburgse Esmee van der Steen (18) is blij met de TikTokvideo, die ze speciaal voor haar doodgestoken broertje Tim (15) liet maken. De clip is al ruim 44.000 keer afgespeeld. ,,Zo wordt Tim niet vergeten.’’ -
PREMIUM14
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties.