Volledig scherm
Gerson Zwaab luidt de noodklok over het Bastion. © Luc Lodder

'Bastion sjoemelt met de regels'

Vlees wordt ontdooid in de vaatwasser en in de keuken lopen kakkerlakken, zeggen oud-medewerkers van hotelketen Bastion. De landelijke hotelketen Bastion schendt tal van regels op het gebied van hygiëne. Ook de loonbetalingen zijn ondoorzichtig en mogelijk niet conform de wettelijke regels. Dat verklaren meerdere  (oud-)medewerkers tegenover dagblad De Limburger.

Quote

Het is moderne slavernij

Jacqueline Twerda, CNV

,,Als mensen zouden weten wat daar in de keuken gebeurt, wil niemand er meer eten", zegt een schoonmaakster. ,,Als ze 's morgens ontdekken dat er te weinig vlees is uitgelegd, wordt het gewoon ontdooid in de vaatwasser.''

Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen: ,,Onder druk van tijd en geld lappen personeelsleden de regels aan de laars. Het leidt tot viezigheid en onacceptabele werkdruk. Het is moderne slavernij". De directie van Bastion ontkent. ,,Vrijwel alles ligt buiten de waarheid cq. is onjuist,'' aldus directeur Eddo Rats.

Quote

Er lopen muizen rond en kakkerlak­ken

Gerson Zwaab
Volledig scherm
Een kamer in het Bastion. © Luc Lodder

Gerson Zwaab was tot voor kort nachtportier bij de Bastion vestiging in Heerlen. Tenminste, officieel was hij nachtportier. In de praktijk werd hij ingezet voor tal van werkzaamheden. ,,Ik moest de was doen, handdoeken vouwen, brood bakken, vleeswaren klaarzetten, frituurvet filteren. Zo zag hij het hele hotel van binnen.

Zilvervisjes
Voor de hygiëne heeft hij geen goed woord over.  ,,Er lopen muizen rond en kakkerlakken. Er zitten zilvervisjes, onder het koffiezetapparaat en bij de vaatwasser. Voedsel wordt na levering soms buiten de koeling bewaard, of het wordt tegen de regels in twee keer ingevroren. Alles bij Bastion is kantje boord en soms er overheen", aldus Zwaab.

Ook andere (oud)-medewerkers, die anoniem willen blijven, zeggen dat er ongedierte door de keukens en restaurants loopt en dat er wordt gesjoemeld met de houdbaarheid van voedingswaren. Ook laat de schoonmaak te wensen over en wordt ongekwalificeerd personeel ingezet als kok, aldus de medewerkers zelf. ,,Ik durfde er zelf niet te eten, zó smerig, zó vies", zegt een voormalig hoofd huishouding van de vestiging in Maastricht.

Credit card

Quote

Ik moest mijn mond houden, anders kreeg ik ontslag

Gerson Zwaab
Quote

Wij denken dat er onregelma­tig­he­den plaatsvin­den en we roepen werknemers op contact met ons op te nemen en met concreet bewijsmate­ri­aal te komen

Marc Bouma, FNV
Volledig scherm
Een bevlekte matras. © Luc Lodder
Volledig scherm
Een toilet met aanslag onder de rand. © Luc Lodder

Meermaals kaartte Zwaab de misstanden die hij signaleerde intern aan. ,,maar ze deden er niks mee. Ik moest mijn mond houden, anders kreeg ik ontslag.'' De nachtportier raakte uiteindelijk zelf in conflict met Bastion nadat hij een fout had gemaakt: hij liet mensen toe op een ongedekte credit card. Hij moest de kamer zelf betalen en mocht voor straf nog maar één dag per week werken. Inmiddels heeft hij te horen gekregen dat hij niet meer welkom is.

Net als Zwaab schetsen andere medewerkers een beeld van een 'intimiderend' bedrijf met een hoge werkdruk. Werknemers die klagen wordt van hogerhand de mond gesnoerd of ze worden bedreigd met ontslag. Bastion hanteert contracten die tussentijds niet kunnen worden opgezegd door werknemers. Eén ontslagen werknemer, van een vestiging in Amsterdam, heeft een 'boete' van 18.000 euro gekregen wegens contractbreuk en stapt naar de rechter.

Schimmig
Schoonmakers beweren ook dat ze niet alle gewerkte uren krijgen uitbetaald. ,,Het kwam regelmatig voor dat ik zes uur werkte en er maar drie kreeg betaald", aldus een voormalig schoonmaakster. Ze werkte vorig jaar van juni tot december in Maastricht en werd toen ontslagen omdat ze zich ziek had gemeld. ,,Het lijkt een schimmig bedrijf. Wij denken dat er onregelmatigheden plaatsvinden en we roepen werknemers op contact met ons op te nemen en met concreet bewijsmateriaal te komen", aldus vakbondsbestuurder Marc Bouma van FNV Horeca.

Waarheid

Quote

De stellingen terzake hygiëne zijn uit de lucht gegrepen

Directeur Edo Rats, Bastion

De Inspectie SZW legde de hotelketen vorig jaar ruim drie ton boete op wegens de ondoorzichtige administratie. Bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) scoort Bastion al jaren op rij geen voldoende.
De directie van Bastion wijst de bevindingen van de hand. ,,Vrijwel alles ligt buiten de waarheid cq. is onjuist. Bastion handelt volkomen binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving en houdt zich minimaal aan de CAO", aldus directeur Eddo Rats. ,,De stellingen terzake hygiëne zijn uit de lucht gegrepen".

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.