Volledig scherm
Wie van de drie is 18? Het antwoord ontdek je in de quiz onderaan dit artikel. © Sascha Beemsterboer

Ben je wel 18? Campagne moet einde maken aan ID-vraag caissière

LeeftijdsquizMag ik je legitimatie zien? Die alom bekende vraag  van de kassamedewerker moet verleden tijd worden als het aan de overheid ligt. Die roept in een nieuwe campagne jongeren op hun identiteitsbewijs uit zichzelf te tonen. 

Volledig scherm
© ANP

Is iemand 16 jaar? Of 18 of 20? En mag hij of zij dus wel of geen alcohol of sigaretten kopen? Ga er maar aanstaan als caissière, barman of verkoper in een tankstation. Leeftijd is vaak heel moeilijk in te schatten.

Om dat probleem te ondervangen moet in principe iedereen die 25 jaar of jonger lijkt om een ID worden gevraagd als hij of zij alcohol of sigaretten koopt. Maar wie daar onderuit probeert te komen, verzint gewoon een goede smoes. 

Makkelijker

Daarom trapt de overheid vandaag een nieuwe campagne af: NIXzonderID. Die gaat jongeren oproepen uit zichzelf al hun ID te tonen als ze bij de kassa staan. Dat maakt het voor de persoon achter de kassa ook makkelijker om mensen die dat niet doen er toch om te vragen.

Dat levert volgens het ministerie tijdswinst aan de kassa op en geeft extra aandacht aan het naleven van de leeftijdsgrens. ,,Geen alcohol en geen tabak onder de achttien is de norm waar we ons allemaal aan moeten houden, of het nou in een winkel, een café of op een festival is. Ik weet dat heel veel mensen hun best doen om dat goed te doen, maar het moet nog beter'', zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Hij deed vanmiddag zelf een Levende Leeftijdquiz en moest beoordelen of jongeren wel of geen 18 jaar zijn.

Kassamedewerkers weten als geen ander hoe lastig het is om leeftijden in te schatten. Denk je hier zelf een ster in te zijn? Doe de quiz en ontdek of jij een verborgen talent hebt.