Het Cornelius Haga Lyceum is een islamitische school voor voortgezet onderwijs.
Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum is een islamitische school voor voortgezet onderwijs. © Dingena Mol

Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg

UPDATEHet Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam moet binnen vier weken het bestuur vervangen. Gebeurt dat niet, dan krijgt de omstreden middelbare school geen overheidsgeld meer om les te kunnen geven. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs zet het zwaarste middel in omdat aan een eerder verzoek om een nieuw schoolbestuur te benoemen geen gehoor werd gegeven.

Dat schrijft de minister vandaag aan de Tweede Kamer. In juli liet hij na een rapport van de onderwijsinspectie met ‘ernstige’ bevindingen al aan het Haga Lyceum weten dat het bestuur moest worden vervangen, maar daarop gebeurde er niets. Directeur-bestuurder Soner Atasoy weigert op te stappen en maakte bezwaar. Volgens Slob heeft die reactie ‘geen nieuwe feiten opgeleverd’.

Binnen twee weken moet het bestuur een voorstel doen voor het vormen van een nieuw schoolbestuur, dat binnen twee weken aan het werk moet. Slob zegt in een reactie ‘grote zorgen’ te houden over de schoolomgeving. ,,Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. Daarom moet er een nieuw bestuur komen. Zij moeten de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen.”

Begin dit jaar waarschuwde de AIVD het stadsbestuur in een ambtsbericht voor het radicale gedachtegoed van ‘richtinggevende personen’ rond de school. Directeur Atasoy werd in verband gebracht met een terreurgroep uit de Kaukasus. Ook zou sprake zijn van antidemocratisch onderwijs aan leerlingen. De school ontkent dat alles.

Inspecteurs weggestuurd

De onderwijsinspectie deed vervolgens nieuw onderzoek naar de school, waarbij inspecteurs bij een bezoek aan de school het werken onmogelijk werd gemaakt. Ook werden de financiën doorgelicht en lag de school in de clinch met burgemeester Halsema en onderwijswethouder Marjolein Moorman van Amsterdam.

Zo werden uitbreidingsplannen voor het Haga Lyceum afgewezen, bedankte de school toen de gemeente een oud schoolgebouw ter beschikking stelde en na een interne verbouwing weigerde Atasoy aanvankelijk bouwinspecteurs van de gemeente toe te laten. Het aangepaste pand werd uiteindelijk veilig bevonden.

‘Wij vertrekken niet’

Het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum zegt in een reactie niet van plan te zijn op te stappen. ,,We gaan bezwaar maken”, zegt advocaat Wouter Pors van de islamitische middelbare school. 

Directeur-bestuurder Söner Atasoy reageert verbaasd op het bericht over de aanwijzing, dat hij naar eigen zeggen via de media moest vernemen. ,,Ik vind het uiterst onprofessioneel dat wij nog geen officiële brief hebben gekregen. We moeten het nu horen van de media, dat vind ik uit den boze. Het past in de hetze die gaande is tegen het Cornelius Haga Lyceum.”

Directeur-bestuurder Söner Atasoy liet eerder al weten dat hij niet wil vertrekken. Volgens hem is er niks mis met zijn school. ,,Ik heb begrepen dat de inspectie zegt dat er geen nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Dat is niet waar. Wij hebben tien nieuwe punten ingediend in onze zienswijze, waar we voor mijn gevoel een goed gesprek over hebben gehad. Dit voelt als een dolk in mijn rug.”

De directeur-bestuurder denkt dat de minister handelt onder ‘ernstige politieke druk’. ,,Ik heb er nog steeds veel vertrouwen in dat de rechter alles van tafel veegt.”

Ook Pors zei al eens dat de maatregel niet op juiste gronden is gebaseerd. Volgens de advocaat heeft het lyceum officieel zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de aanwijzing. Mogelijk is er een kort geding nodig omdat Slob wil dat het bestuur binnen een maand het veld ruimt, aldus Pors.

Vertraging

Het voornemen van het Haga Lyceum om in beroep te gaan tegen de aanwijzing van minister Arie Slob kan het ingrijpen flink vertragen. ,,Het zou nog wel een jaar kunnen duren, maar ik hoop niet dat het zover komt”, zegt de bewindsman.

De directeur-bestuurder van de school, Söner Atasoy, kondigde eerder aan dat hij niet van plan is op te stappen en in beroep zal gaan tegen de aanwijzing. Slob hoopt niet dat het zover komt. Het is volgens hem belangrijk dat er rust komt op school, dat ze voldoet aan wet- en regelgeving. ,,Dat is ook in het belang van de kinderen.”

Atasoy heeft eerder gezegd desnoods met buitenlands geld de school te willen voortzetten. Dan gelden volgens Slob nog steeds de regels voor het onderwijs en kan de inspectie nog steeds langskomen. ,,Als men denkt dat men met een slimmigheidje van allerlei wet- en regelgeving af is, dat is niet waar.”

Terugvorderen

Amsterdam wil het schoolgebouw van het Cornelius Haga Lyceum terugvorderen als het bestuur van de islamitische school niet opstapt. Volgens onderwijswethouder Marjolein Moorman stopt de financiering van het Rijk als het bestuur geen gehoor geeft aan de aanwijzing van Slob en vervalt daarmee ook de huisvestingsplicht van de gemeente.

De kinderen van het Haga Lyceum worden dan volgens Moorman ondergebracht op een andere school. ,,Dit zouden we zeer onwenselijk vinden”, zegt de wethouder. Ze vindt dan ook dat het huidige bestuur het belang van de kinderen voorop moet stellen. ,,Een school is er voor de leerlingen en niet voor de schoolbestuurders.”

Op de hoogte blijven van deze kwestie? Download onze app:

  1. LIVE | Geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’, dodental VS stijgt weer

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.