Betoger bedreigt Baudet met de dood: Wilders eist vervolging

VideoTijdens de antiracisme-demonstratie in Amsterdam heeft zeker één betoger gisteren doodsbedreigingen aan het adres van Thierry Baudet geuit. Dit blijkt uit beelden van UP! Network, naar eigen zeggen een ‘rechts georiënteerd mediaplatform’. PVV-leider Geert Wilders eist vervolging. 

Op de beelden is een vrouwelijke demonstrant te zien die zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt. Ze scandeert ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’. Een aantal demonstranten laat in hetzelfde filmpje weten de oproep af te keuren en ‘dat deze afbreuk doet’ aan de demonstratie.

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter vol afschuw op het filmpje. Hij eist dat het Openbaar Ministerie de vrouw vervolgt. ,,Dus een vraag over meer of minder Marokkanen mag niet, maar roepen een politicus dood te schieten wel?? Ik zou zeggen @Het_OM oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij", aldus de PVV-voorman. 

De Amsterdamse politie zegt op de hoogte te zijn van de beelden en in overleg met het Openbaar Ministerie onderzoek te doen. Zo kijkt de politie of er meer filmpjes in omloop zijn en wat er tijdens de demonstratie allemaal is geroepen. Het OM bekijkt op zijn beurt de strafbaarheid van de uitlatingen.

Alle signalen van belediging en strafbare uitingen worden terecht onderzocht door het OM, reageert de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks). ,,Schokkend en onacceptabel. Dit past niet in de democratie", voegt hij eraan toe. 

Ook andere politici zeggen geschokt te zijn door de doodsbedreiging. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) benadrukt hoe erg en gevaarlijk groepsdenken is. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie sluit zich daarbij aan: ,,Bizar hoe bij deze lieden grenzeloze liefde voor vluchtelingen gepaard gaat met een dodelijke haat door politieke tegenstanders.” Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt de uitingen verwerpelijk. ,,Op sociale media zijn verschillende beelden verschenen met bedreigende uitingen tijdens de antiracismedemonstratie. Deze teksten zijn verwerpelijk. Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren’’, laat ze zondag weten. 

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer maakt zich ,,grote zorgen” dat er wordt opgeroepen tot geweld tegen Thierry Baudet. ,,Als voorzitter maak ik mij grote zorgen over wat wij zien gebeuren: dat er wordt opgeroepen tot geweld tegen Thierry Baudet, een gekozen volksvertegenwoordiger. In een democratie ga je het debat met elkaar aan”, aldus Arib in een verklaring.

Een felle discussie is volgens haar ,,prima”, maar het moet bij woorden blijven. Baudet en álle gekozen volksvertegenwoordigers moeten hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen. Hier in de Tweede Kamer, maar ook in de gemeenteraden, provincies en in Europa. Dat is het fundament onder onze democratie.”

Politie en Openbaar Ministerie doen inmiddels onderzoek naar de oproep die de demonstrant deed tijdens een antiracismebetoging.

Gisteren liepen duizenden mensen mee in de demonstratie, die vooral was gericht tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Het Forum voor Democratie haalde bij de provinciale verkiezingen woensdag de meeste stemmen.

In reactie op die verkiezingswinst reageerde een universitair docent uit Utrecht eerder deze week op Facebook met de tekst ‘Volkert waar ben je’. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) noemt het ‘een smakeloze opmerking’ maar laat weten dat die uitspraak ‘waarschijnlijk niet strafbaar’ is. De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen. 

Volkert’ is een verwijzing naar de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. De docent in kwestie heeft de post verwijderd en zijn excuses aangeboden. Hij is door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid ‘moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen'. 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP