Volledig scherm
Oranjefans wachten bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag. © anp

Beveiliging Prinsjesdag aangescherpt

Den Haag wordt aankomende dinsdag op Prinsjesdag extra beveiligd. Op de toegangswegen naar het centrum van de stad zet de politie dit jaar robuuste hekwerken met slagbomen neer om het publiek te beschermen tegen aanslagen met voertuigen, zo bevestigde de politie vanavond. Op hoeveel plekken de speciale hekwerken komen te staan wil ze niet zeggen.

De bijzondere barricades zijn eerder bij speciale gelegenheden ingezet op het Binnenhof en bij het Haagse Mauritshuis, zo meldt de gemeente. Vorig jaar werden de toegangswegen tot de route van de koets op Prinsjesdag onder meer afgesloten met vrachtwagens vol zandzakken.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag waarschuwt dat bezoekers van de feestelijke dag in Den Haag hinder kunnen ondervinden van alle zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen die worden genomen. Ze raadt bezoekers aan geen grote tassen of rugtassen mee te nemen.

Controles

,,Wie zo'n tas bij zich heeft kan er langer over doen om langs de controles te komen'', stelt Krikke. Ook adviseert ze bezoekers rekening te houden met afzettingen en dus bijtijds te komen.

Volgens woordvoerder Yvette Verboon van de Politie-Eenheid Den Haag worden er dinsdag honderden hulpverleners ingezet. Van politie- en brandweermensen tot marechaussee en ziekenhuispersoneel. ,,We doen er alles aan om Prinsjesdag veilig te laten verlopen'', zegt burgemeester Krikke. ,,Maar het moet natuurlijk vooral een feestelijke dag worden.''

  1. Milan redde moeder en dochter van verdrinking en krijgt een onderscheiding

    Milan redde moeder en dochter van verdrinking en krijgt een onderscheiding

    De zeventienjarige Milan ten Broek uit Amersfoort was op zaterdag 11 november onderweg, toen bij langs de A12 bij Veenendaal een auto te water zag gaan. Milan, zelf lid van een waterpoloclub, twijfelde geen moment en redde zo het leven van Jolande en haar dochter op het nippertje van een verdrinkingsdood. Voor deze bijzondere actie ontving hij zaterdagavond een onderscheiding uit de handen van de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius. Jolande bezoekt morgen haar redder om hem te bedanken.