Volledig scherm
Strijders van al-Nusra zitten in een loopgraaf (foto ter illustratie). © afp

‘Bewijs tegen Zeeuwse terreurverdachte voor deelname executie Syrische militair groeit’

Het Openbaar Ministerie zegt steeds meer bewijs te zien dat de 48-jarige Ahmad Al K. heeft deelgenomen aan een standrechtelijke executie van een Syrische militair in 2012. De Syriër werd eerder dit jaar in het Zeeuwse dorp Kapelle na een undercoveractie van de politie aangehouden.

De man was daar vijf jaar geleden komen wonen met zijn vrouw en zeven, veelal nog jonge kinderen. De Syriër wordt verdacht van terrorisme en oorlogsmisdrijven in zijn thuisland. Volgens het OM was Al K. commandant van de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra en zou hij hebben deelgenomen aan de gewapende strijd.

Hij vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad staat bekend als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan). Bij de doorzoeking van zijn woning werd beslag gelegd op documenten en onder meer een computer en telefoon.

Executie

De Syriër ontkent, maar het OM zegt dat niets in het dossier zijn lezing ondersteunt, zo bleek tijdens een zitting op de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. ,,Sterker nog, zijn lezing wordt eerder tegengesproken”, stelde het OM. Zo is er bijvoorbeeld een video van de executie, waar Al K. in te zien is.

Op de beelden is te zien hoe de buiten gevecht gestelde militair met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat wordt geleid en doodgeschoten. De politie onderzoekt nog of Abu Khuder, zoals zijn strijdnaam luidt, ook betrokken is bij andere oorlogsmisdrijven.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.