Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Bijna twee keer zoveel ooievaars geteld als vorig jaar

Het aantal overwinterende ooievaars dat afgelopen weekend in ons land is gespot, ligt bijna twee keer hoger dan vorig jaar. De teller stond zondagavond op 921 vogels tegen 547 vorig jaar, meldt de Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK). 

Een woordvoerster is overdonderd door het resultaat. Opvallend is ook dat het aantal melders enorm is toegenomen, van 180 vorig jaar naar 550 dit keer. Hoewel de zegsvrouwe beseft dat de kans om ooievaars te spotten groter is als meer mensen naar de vogels zoeken, spreekt ze van een "heel uitzonderlijk" aantal ooievaars. ,,De meldingen kwamen vanuit alle hoeken van Nederland, zoals vanaf het Pieterpad en ook vanuit de trein.” Volgens haar zijn veel ooievaars op of in de nabijheid van hun nest aangetroffen.

De zegsvrouw vermoedt dat - zoals verwacht - het zachte weer een reden is dat er zoveel ooievaars in ons land overwinteren. ,,Ze hebben zeer waarschijnlijk genoeg voedsel, want het heeft nog niet echt gevroren.” De ooievaar trekt normaal gesproken naar warmere oorden tijdens de wintermaanden, maar steeds meer vooral volwassen vogels kiezen er de laatste jaren voor om in Nederland te blijven. Daarvoor is geen harde verklaring, maar vermoedelijk komt dat door de zachte winters.

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.