Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Binnen tien jaar van 32 naar 19 discotheken in Gelderland

De kaalslag in discotheken gaat onverminderd door. In de afgelopen vijf jaar verdween nog eens een kwart van de disco’s, zo blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners. Zware concurrentie van dancefestivals en een strenger alcoholbeleid nekt de dansgelegenheden.

In 2008 telde Gelderland nog 32 discotheken. Ondanks enkele sluitingen waren dat er in 2012 nog steeds 27. Nu zijn daar nog maar 19 van over, rekende horeca-adviesbureau Van Spronsen voor. 

Het is een landelijke trend: Het aantal dancings in Nederland kelderde afgelopen vijf jaar van 226 naar 174, een teruggang van 23 procent. Kijkend naar de laatste tien jaar bedraagt de afname zelfs bijna de helft (44 procent). In de Randstad vielen nog hardere klappen dan in Gelderland. In Rotterdam halveerde het aanbod, in Den Haag verdween twee derde van de discotheken. Alleen Amsterdam blijft overeind met 11 disco’s, tegen 13 stuks tien jaar geleden.

Festivals

Quote

Iedere euro kan immers maar één keer worden uitgegeven

Guido Verschoor, adviseur Van Spronsen

Als belangrijke oorzaak ziet het adviesbureau 'de moordende concurrentie' van dancefestivals. Jaarlijks zijn er daar nu zo’n 170 van, tegen 130 vijf jaar geleden. ,,Nederland is hèt festivalland van Europa”, zegt Guido Verschoor, adviseur bij Van Spronsen. Uit recent onderzoek van ING blijkt dat de gemiddelde besteding op een dancefestival 150 euro is, tien keer hoger dan in de disco. ,,Met dergelijke uitgaven is het logisch dat de jeugd minder naar een disco gaat. Iedere euro kan immers maar één keer worden uitgegeven.”

Zuiderburen

Concurrentie komt verder van poppodia, strandpaviljoens en andere uitgaansvormen. Zo gaan mensen in steden vaker uit in hotelbars. Bedrijven met een dakterras ontdekken dat ze veel klanten kunnen trekken als ze een DJ neerzetten. Volgens Van Spronsen telt ons land inmiddels een veel lagere discodichtheid dan België en Duitsland. Bij onze Zuiderburen zijn ondanks minder inwoners (11 miljoen) 2,5 maal zoveel dancings.

In Duitsland is 1 op elke 100 horeca-gelegenheden een discotheek, in Nederland slechts 0,4 op de 100. Een verklaring is dat jongeren in België en Duitsland eerder in aanraking komen met alcohol dan in ons land. In België mag bijvoorbeeld met 16 jaar al worden gedronken. In Nederland is de leeftijd afgelopen jaren juist naar 18 gegaan en is het beleid strenger geworden. ,,Dit speelt mogelijk een rol.”

Clubs

Quote

Minder in hokjes denken lijkt het credo voor dis­co-uitbaters

Guido Verschoor, adviseur Van Spronsen

'Blurring' – vermenging van horeca-vormen - is ook een belangrijke oorzaak. Er komen met name in steden steeds meer branchevreemde concepten die club- en dansactiviteiten aanbieden. Verschoor: ,,Waar veel discotheken het moeilijk hebben om alleen op vrijdag en zaterdagavond de zaak gevuld te krijgen, zien we steeds meer clubconcepten in de steden die juist verbreding zoeken met activiteiten doordeweeks, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht.” 

Eten wordt daarbij steeds belangrijker. Zo verrijzen in steden steeds meer eettenten die later op de avond veranderen in een danstent.
Van Spronsen verwacht dan ook dat het einde van de daling van de traditionele disco voorlopig nog niet in zicht is. ,,Het businessmodel van bredere concepten is gewoon sterker. Minder in hokjes denken lijkt het credo voor disco-uitbaters.” 

Kijk hier hoe het aantal discotheken in de verschillende provincies daalde: