Bizarre situatie Zeeman in grensdorp Baarle: ‘De onderbroeken? Die liggen op Belgisch grondgebied, mevrouw’

VideoBaarle, een pittoresk dorpje aan de grens met België. Eén dorp, twee gemeenten, twee landen en maar liefst dertig enclaves. Wandel je door het dorp, dan kan het gebeuren dat je wel vijf keer de grens passeert. Soms loopt die ook dwars door gebouwen heen. Het heeft al voor vreemde situaties gezorgd en dat doet het in deze coronacrisis opnieuw. 

De grens tussen België en Nederland loopt precies door de Zeeman in Baarle.
Volledig scherm
De grens tussen België en Nederland loopt precies door de Zeeman in Baarle. © Vanderveken

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Ze vormen één dorp, maar ze hebben een Nederlands gemeentebestuur in Nassau en een Belgisch in Hertog. En dus wethouders in Nederland en ‘schepenen’ in Belgie.

Ieder een eigen gemeenteraad, maar om de paar maanden vergaderen ze toch ook wel samen. Een bibliotheek en een cultureel centrum delen ze ook. Politie hebben ze dan weer apart, maar voor de brandweer zijn er ook afspraken gemaakt tussen Hertog en Nassau. Dat is Baarle.

En toch woont iedereen er vredig naast elkaar. Belgen en Nederlanders, dat bestaat in Baarle niet. Je bent van Boal of je bent het niet.  Het is je voordeur die bepaalt of je nu Belg of Nederlander bent, want eigenlijk ben je gewoon een Boalenaar.