Volledig scherm
De politie controleert al sinds dinsdag 's avonds de toegangswegen naar Urk. ‘Ongewenste bezoekers’ worden teruggestuurd. © ANP

Blijft het rustig op Urk? ,,We moeten de orde bewaken’’

UPDATEStaat Urk een gewelddadige confrontatie te wachten vanavond? Op social media circuleren aankondigingen van ‘de slag om Urk’, maar het is onduidelijk hoe serieus die zijn. De politie en gemeente zijn extra alert: ,,We moeten voorkomen dat twee groepen op de vuist gaan.”

Op social media dreigen verschillende groepen naar Urk te trekken om ‘wraak’ te nemen op de Urkers die afgelopen maandag een Marokkaans-Nederlands gezin belaagden

Volgens de beheerder van de appgroep ‘Waakzaam Urk’ wacht het dorp af: ,,Er worden filmpjes gedeeld van Marokkanen die onderweg zouden zijn, maar we weten niet of het actuele of oude beelden zijn.”

Volgens een gemeentewoordvoerder is er vooralsnog geen aanleiding om extra maatregelen te nemen, wel is er opnieuw extra toezicht op de toegangswegen naar het dorp in Flevoland. ,,Alle voelsprieten staan uit, we monitoren personen, locaties, social media”, aldus een woordvoerder eerder deze week. ,,We moeten de rust en orde bewaken en voorkomen dat twee groepen op de vuist gaan.” 
(Artikel gaat verder na de tweet)

Klacht over columniste

Ondertussen bekijkt de Urker burgemeester Pieter van Maaren of hij ‘juridische stappen’ kan nemen tegen schrijver/columniste Elfie Tromp en/of Radio1. Tromp haalde in een radiocolumn donderdagmiddag hard uit naar de Urkers, met verwijzingen naar het cokegebruik, inteelt en racisme: ,,Sommige stukken van Nederland zijn zo door en door rot dat ze maar het beste teruggegeven kunnen worden aan de zee. Wat mij betreft beginnen ze met het doorsteken van de dijken bij Urk. Jammer van de gerookte paling, maar beter voor de rest van het land.” Van Maaren reageert: ,,De kwetsende column heeft velen bijzonder geraakt. Uiteraard heb ik contact opgenomen met het OM.” 

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
  1. 'Moordenaar legde studente Tanja Groen (18) in leeg graf', grote operatie op begraafplaats
    VIDEO

    'Moordenaar legde studente Tanja Groen (18) in leeg graf', grote operatie op begraaf­plaats

    Tanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze nieuwssite. ,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.