Blunder justitie: criminelen krijgen gegevens van personeel fruitbedrijf via dossier coke-onderzoek
UpdateDoor een blunder van justitie in een cocaïneonderzoek zijn gegevens van vele tientallen werknemers van fruitbedrijf De Groot in Hedel in een strafdossier beland. Bij het bedrijf werd in het verleden een grote hoeveelheid cocaïne gevonden. De eigenaren zijn al bedreigd en worden zwaar beveiligd.
Delen per e-mail
Zeker drie verdachten hebben de gegevens ingezien. Twee van hen zitten nog vast, een derde is op vrije voeten. Het personeel is aan het eind van de middag ingelicht door politie en OM. Dat verklaart advocaat Taco van der Dussen die het fruitbedrijf bijstaat tegenover het Brabants Dagblad.
De raadsman ontdekte zelf dat de gegevens in verkeerde handen waren gekomen. Hij trok direct aan de bel, maar de informatie was al via de advocaten bij de verdachten terecht gekomen. ,,Ik heb direct verzocht of de lijsten terug konden worden gegeven”, stelt Van der Dussen. ,,Dat werd toegezegd, maar een van de verdachten heeft zich bedacht en zelf contact gezocht met een journalist van De Telegraaf en het OM. Dat heeft hij alleen maar gedaan om justitie onder druk te zetten en er een voordeeltje uit te halen.”
De advocaat stelt dat hij het OM heeft verzocht extra maatregelen tegen de verdachte nemen, zodat hij in ieder geval geen contact meer kan hebben met de buitenwereld.
Het bedrijf zelf wil vanavond niet reageren.
Huisadressen
Tussen de gedeelde gegevens zouden onder meer de thuisadressen van medewerkers van De Groot zitten. Die had het OM nodig om een inschatting te maken van de mogelijke beveiliging. Volgens De Telegraaf gaat het om gegevens van tientallen medewerkers. Dat wil het OM niet bevestigen. Een woordvoerder verwijst naar een kort persbericht op de site van het OM en wil er verder niets aan toevoegen.
In het persbericht bevestigt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland de blunder maar ze stelt wel dat er bij hen nooit aanwijzingen zijn geweest dat mensen direct gevaar liepen.
Al eerder
In de afgelopen jaren werden er tot schrik van het bedrijf meermalen partijen coke tussen het fruit ontdekt. Het fruitbedrijf had daar zelf niets mee te maken, maar werd na de ontdekking wel verantwoordelijk gehouden door criminelen. In september bleek hoe groot de dreiging was: tijdens de rechtszaak tegen een paar betrokkenen werd duidelijk dat de eigenaren van De Groot via sms’jes werden afgeperst. Er werd daarbij gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’, als er niet 1,2 miljoen euro zou worden betaald.
Toen het bedrijf aangifte deed overhandigde Fresh Group in vertrouwen personeelslijsten aan politie en OM omwille van het onderzoek. Maar toen is een ernstige fout begaan. De lijsten met namen van personeelsleden werden per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. Personeelsleden zijn doodsbang geworden en willen beveiliging.
Grote zorgen over drugsroute
De problemen met ladingen cocaïne spelen sinds een aantal jaar, buiten de schuld van De Groot om. Met name bananentransport wordt gebruikt als middel om de drugs vanuit Zuid-Amerika naar Europa te verschepen. Het bedrijf in Hedel doet zaken met landen als Colombia en Ecuador, waar de cocaïne wordt verstopt tussen de bananendozen. Als het er niet op tijd wordt uitgehaald, komt het drugstransport de loods van De Groot in Hedel binnengereden.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich al langer ‘ernstige zorgen’ over deze drugstransporten. Cijfers heeft woordvoerder Quinten Snijders niet, maar dat illegale drugssmokkel onschuldige bedrijven dupeert, staat voor hem als een paal boven water. ,,Legale goederenstromen worden misbruikt door criminelen en wij maken ons daar ernstig zorgen over”, zei hij onlangs tegen het Brabants Dagblad. ,,Ook over de veiligheid van chauffeurs en werknemers van bedrijven die onbewust betrokken raken bij de smokkel van drugs. Want die criminelen willen hun drugs op een gegeven moment natuurlijk ophalen en dat zal niet altijd zachtzinnig gebeuren.”
Ook brancheorganisatie GroentenFruit Huis zegt zich geraakt te voelen door de activiteiten van drugscriminelen. ,,Dit schaadt onterecht ons imago. Als groente- en fruitsector wil je niet in één adem worden genoemd met drugshandel”, aldus woordvoerster Wilma van den Oever eerder al tegen deze krant.
Vaker te maken met drugscriminelen
Groente- en fruithandel De Groot heeft al vaker te maken gehad met drugscriminaliteit. Diverse malen werd er al drugs aangetroffen tussen het fruit. In maart vorig jaar hingen er verdachte personen rond bij het bedrijf, waarschijnlijk op zoek naar een verstopte lading. Na een achtervolging werden vier mannen aangehouden. Ze hadden een vuurwapen en flink wat geld bij zich.
Na de meest recente drugsvondst, in mei, werd het bedrijf zwaar beveiligd door de politie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
aangiftes
Ex-VVD’er Ronald L. opgepakt na intimideren journalisten en politie: ‘Je kunt maar beter vluchten’
Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere is zaterdag opgepakt nadat hij een video publiceerde waarin hij aangaf dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook riep hij demonstranten op om geweld te plegen tegen agenten. Het Openbaar Ministerie spreekt van ‘dwingende en smadelijke uitlatingen’ aan het adres van agenten en journalisten, onder wie een verslaggever van deze krant. -
Farmers Defense Force dreigt politiek en media met aangiften wegens laster
De agrarische actiegroep Farmers Defense Force (FDF) beticht de politiek en de media van ‘lasterlijke smaad’. Columnisten, reporters én politici zouden ‘ongefundeerde uitlatingen’ hebben gedaan en ‘beschuldigingen geuit’ die ten koste van FDF gaan. Dat accepteert de beweging niet en dreigt nu met juridische stappen. -
Politie: ‘Dit zat er aan te komen, al die energie moet ergens heen, we blijven ze aanpakken’
De politie is niet verrast door de rellen die de afgelopen twee dagen in tal van steden losbarsten rond de avondklok. ,,Al die energie en frustraties van die relschoppers moeten ergens heen. We blijven ze aanpakken, maar ook aan de achterkant zal het contact met de jongeren weer hersteld moeten worden,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. -
PREMIUMCOLUMN
Die sukkels kicken op aandacht en moeten aangepakt worden
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Geert Wilders bij rechtszaak tegen Pakistaan die hem ‘naar de hel’ wilde sturen
PVV-leider Geert Wilders zit vanmorgen op de publieke tribune bij het hoger beroep tegen de man die hem dreigde te vermoorden, Junaid I. De Pakistaan werd door de rechtbank tot tien jaar cel veroordeeld, maar ging daar tegen in beroep. De twee zitten in de rechtbank op vijf meter afstand van elkaar.
-
PREMIUM
Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden geliquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. -
Iedereen is influencer, maar wie heeft echt invloed op rellende jongeren?
ARNHEM/ UTRECHT - Talloze politici spraken zich de afgelopen dagen fel uit tegen geweld bij protesten tegen de avondklok en andere rellen in tal van steden. Maar die boodschap lijkt jongeren zelf niet te bereiken. Zijn influencers de oplossing? -
PREMIUM
Dylan (18) viel 70 kilo af, maar operatie voor overtollig vel wordt niet vergoed: ‘Voel me nog altijd dik’
In tweeënhalf jaar tijd ondergaat Dylan van Beem (18) uit Nunspeet een ware metamorfose. Hij valt maar liefst 70 kilo af. Het grote gewichtsverlies laat wel flinke sporen achter. Een operatie om overtollige huid weg te snijden is een optie. Maar Dylan voldoet niet aan de eisen voor een vergoeding vanuit zijn verzekering. Nu hoopt hij op een andere manier aan de benodigde 5.000 euro te komen. Met succes.