Hier en daar zijn al kleine zeewierboerderijen in Nederland, zoals bij Den Helder. Hier wordt de eerste oogst uit de Nederlandse Noordzee aan boord gehaald.
Volledig scherm
PREMIUM
Hier en daar zijn al kleine zeewierboerderijen in Nederland, zoals bij Den Helder. Hier wordt de eerste oogst uit de Nederlandse Noordzee aan boord gehaald. © ANP

Boerderij voor kust: zeewier moet wereld veroveren

Voor de kust van Goeree-Overflakkee komt de eerste megazeewierboerderij van Nederland. Producten uit deze zeeplant komen nu nog voornamelijk uit Azië, maar het plantaardig wondermiddel is bezig met een opmars in Nederland. Zeewier kan worden gebruikt voor producten als thee, kruiden, pasta, vleesvervangers, veevoer én medicijnen. Het kan ook worden gebruikt om biobrandstoffen te winnen.

Het telen van het zeewier wordt gedaan door het bedrijf Seaweed Harvest Nordsea, dat hier al ervaring mee heeft opgedaan in Zeeland. De boerderij, op 2 kilometer voor de kust van Goeree-Overflakkee, moet uiteindelijk over een jaar of vijf 4000 hectare (één hectare is ongeveer even groot als 1,5 voetbalveld) tellen. Ter vergelijking: de grootste boer op dit eiland heeft 600 hectare grond. De potentie is vele malen groter. De rest van de Noordzee lonkt en die is duizenden vierkante kilometers groot.