Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Boeren op de barricaden: 7 feiten en fabels

De boeren krijgen vaak de zwartepiet toegespeeld. Of het nou gaat om dierenmishandeling, mestfraude, stikstofuitstoot, schulden of subsidie. Soms zijn die verwijten terecht, soms onterecht. Is de boer dader of slachtoffer? Deze krant factcheckt zeven (on)waarheden.

Boeren gaan massaal op de barricaden. Duizenden (melk)veehouders, akkerbouwers en sympathisanten verzamelden zich vorige week met honderden tractoren op het Malieveld in Den Haag. Een van de grootste boerenprotesten uit de geschiedenis ligt amper achter ons, maar de agrarische sector bereidt zich alweer voor op nieuwe demonstraties. Deze week maakten de agrariërs bekend opnieuw ten strijde te trekken.

Farmers Defence Force wil vanaf woensdag samen met boeren, vissers en burgers meerdere dagen het Binnenhof in Den Haag bezetten. Een andere boerenactiegroep, Agractie, heeft over vier tot zes weken ook twee acties op stapel staan, waarvoor al duizenden euro’s zijn ingezameld.

De ontevredenheid is groot. Boeren voelen zich niet alleen slachtoffer van de stikstofproblematiek, maar vinden dat ze al jaren de zwartepiet krijgen toegespeeld op tal van terreinen. Van dierenverwaarlozing tot massale fraude met mest en kalveren. Aan de andere kant staan partijen die stellen dat de agrarische sector inmiddels het ‘Griekenland van de Nederlandse economie’ is, driekwart van de productie naar het buitenland gaat en dat boeren aan het ‘subsidie-infuus’ koortsachtig proberen te overleven.