Het politiebureau in Zuidhorn geblokkeerd door boze boeren.
Volledig scherm
Het politiebureau in Zuidhorn geblokkeerd door boze boeren. © De Vries Media

Boeren protesteren met tractoren bij politiebureau na arrestatie collega

UpdateBij het politiebureau in de Groningse plaats Zuidhorn hebben zich vanavond zo'n honderd boeren verzameld. Velen kwamen op de tractor. De boeren protesteerden tegen de aanhouding van een collega uit Niezijl, eerder vanavond. Ze eisen zijn vrijlating. Het zou gaan om de stiefvader van een 28-jarige boer uit Niezijl die tijdens het boerenprotest in Groningen half oktober een politiepaard aanreed. Iets na 22.30 uur uur waren alle boeren en trekkers weer weg. 

Boeren verzamelen zich bij het politiebureau in Zuidhorn.
Volledig scherm
Boeren verzamelen zich bij het politiebureau in Zuidhorn. © 112Groningen

Om half negen maandagavond vertrokken de boze boeren vanuit Niezijl. Onderweg naar Zuidhorn sloten tientallen collega’s zich met tractoren en ander zwaar materieel bij de protestcolonne aan.

Tegen negenen arriveerden de demonstranten bij het politiebureau van Zuidhorn. Daarbij werd voortdurend luid geclaxonneerd. De boeren parkeerden hun trekkers pal tegen de gevel van het politiebureau. Het bureau aan de Hooiweg werd door de voertuigen volledig geblokkeerd. De stemming onder de boeren was joviaal. Opstootjes bleven uit.

De boeren kwamen in actie tegen de arrestatie eerder op de avond van een 54-jarige collega uit Niezijl. Het betreft de stiefvader van een 28-jarige boer, eveneens uit Niezijl, die drie weken geleden bij de protestmanifestatie bij het provinciehuis in Groningen was opgepakt.

De man wordt ervan verdacht dat hij tijdens deze actie met zijn tractor opzettelijk op een politiepaard was ingereden. Het paard werd die middag bereden door een vrouwelijk agent die later aangifte deed tegen de tractorrijder.

‘Voet schoot van de rem’

De verdachte boer, die een nacht moest doorbrengen in een politiecel, bevond zich maandagavond onder de demonstranten. Hij bestrijdt met klem dat er bij het incident van drie weken geleden opzet in het spel was.

,,Vlak voor mijn voertuig stak de politieagent met haar paard plotseling over. Mijn voet schoot van de rem, waardoor de trekker naar voren schoot. Ik heb het paard geschampt, maar gelukkig kwam zowel de agente als het paard er zonder kleerscheuren vanaf.’’

Twee rechercheurs kwamen maandagmorgen naar de boerderij van de verdachte om de bewuste tractor aan een onderzoek te onderwerpen. De 28-jarige was op dat moment niet thuis.

Zijn stiefvader liet de rechercheurs binnen. Hij maakte duidelijk dat de tractor eigendom was van een collega. Om die reden kon de tractor niet aan een inspectie worden onderworpen. Doordat de stiefvader, die vrij groot is, voor de deur ging staan voelden de twee rechercheurs zich door hem ‘gegijzeld’.

Via een portofoon waarschuwden ze het politiebureau. Met meerdere voertuigen kwam politiemensen vervolgens naar de boerderij om hun collega’s te bevrijden.

ME kwam naar de boerderij

Jos on Twitter

Alle trekkers zijn vertrokken. Niks vernield bij politie bureau 👍🏼 #zuidhorn #boeren

Tegen de avond kwam de ME naar de boerderij om de stiefvader vanwege het ‘gijzel-incident’ eerder op de dag in de boeien te slaan. ,,De ME kwam schat ik wel met een man of tien naar de boerderij om onze collega te arresteren’’, zegt Piet Postma uit Oldekerk.

,,Zoveel machtsvertoon konden wij niet over ons heen laten gaan. We hebben hiervan onmiddellijk melding gemaakt op onze boerenapp. Met de protestactie laten we zien dat we als boeren als één man achter onze opgepakte collega staan.’’

De demonstranten hadden het vermoeden dat hun collega wordt vastgehouden op het politiebureau in Zuidhorn. Of dat daadwerkelijk het geval was, was maandagavond onduidelijk. De actie was bedoeld om te protesteren tegen de aanhouding van hun collega. ,,Liefst willen we dat hij vanavond nog vrijkomt.’’

Uiteindelijk vertrokken de boeren zonder dat deze ‘eis’ was ingewilligd. Naar schatting werd de actie uitgevoerd met zestig tot zeventig tractoren.

Tractoren onderweg naar het politiebureau in Zuidhorn.
Volledig scherm
Tractoren onderweg naar het politiebureau in Zuidhorn. © ADR