Inspectie: Marechaussee heeft nauwelijks zicht op mensensmokkel
De Koninklijke Marechaussee, verantwoordelijk voor het toezicht op de Nederlandse grenzen, heeft nauwelijks zicht op mensensmokkelbendes. Ook is er geen structurele aanpak van deze criminele groepen die illegaal mensen over de Nederlandse grens helpen. Dat is ‘problematisch’.
Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een hard rapport over grenstoezicht en opsporing. Volgens de inspectie pakt de marechaussee vooral incidenten aan.
De Koninklijke Marechaussee moet toezicht houden op de grens en wie er Nederland binnenkomen. Zelf vindt de marechaussee het belangrijk om mensensmokkel aan te pakken. Het gaat dan om het illegaal binnenkomen of doorreizen van migranten – meestal tegen forse betaling.
Toch blijkt uit het onderzoek dat die aanpak niet van de grond komt. Doelstellingen voor de aanpak van mensensmokkel ontbreken. Binnen de marechaussee werken afdelingen ‘slechts beperkt samen’ om het probleem aan te pakken. De focus van de marechaussee ligt op Schiphol en Rotterdam/The Hague Airport, waar veel mensen ons land binnenkomen. Daardoor er is beperkt zicht is op wie er via regionale lucht- of zeehavens ons land binnen komen.
Ingewerkt
Ook blijkt het ‘kennisniveau’ van marechaussees die net van de opleiding komen ‘niet op het gewenste niveau’. ,,Er werkt veel jong en nieuw personeel”, zegt hoofdinspecteur Peter Neuteboom. ,,Zij stromen in terwijl ze niet volledig zijn ingewerkt.”
De inspectie geeft Defensie, waar de marechaussee onder valt, een veeg uit de pan vanwege het grote verloop van personeel. Dat is het gevolg van het ‘mobiliteitsbeleid’ bij de krijgsmacht, waarbij militairen na een paar jaar van functie wisselen. ,,Er is daardoor beperkt sprake van kennisoverdracht”, constateert Neuteboom. Bij Defensie klinken al langer geluiden om militairen langer dezelfde functie te laten houden.
Het is doodzonde als er her en der info beschikbaar is, maar dat die niet wordt gedeeld
De marechaussee staat daarbij ook ‘met de rug tegen de muur’, ziet Neuteboom: ,,Mensen denken ook aan hun eigen carrière en grijpen dan een kans als die voorbij komt.” Volgens hem zou de marechaussee het aantrekkelijker moeten maken voor hun mensen om langer in dezelfde functie te werken.
Opsporingsonderzoeken
Het gebrek aan kennis is te merken, zegt de Inspectie, aan het hoge aantal geseponeerde opsporingsonderzoeken. Uit het inspectierapport blijkt dat tussen januari 2017 en juni 2020 bijna 40 procent van de zaken van eenvoudige mensensmokkelzaken werd geseponeerd.
Bij de complexere onderzoeken is het resultaat beter, omdat aan die zaken meer ervaren rechercheurs van de marechaussee werken. Maar ook daar zijn zorgen, omdat ervaren rechercheurs eveneens vertrekken. ,,Die expertise moet juist geborgd blijven.” Bij de politie, stelt Neuteboom, blijven rechercheurs langer in dezelfde functie.
Informatie-uitwisseling
Er wordt ook nauwelijks informatie uitgewisseld over mensensmokkel tussen marechaussee, Europol, politie en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel. De mensen die de inspectie daar over ondervroeg zeiden van het expertisecentrum ‘niets of weinig’ te horen. ,,Het is een gedeeld probleem”, zegt Neuteboom. ,,Het is verbrokkeld. Het is doodzonde als er her en der info beschikbaar is, maar dat die niet wordt gedeeld.”
De inspectie vindt dat de marechaussee zichzelf concrete doelen moet stellen, bijvoorbeeld over de aanpak van bekende smokkelroutes of een betere focus op landen waar de smokkel vandaan komt. Daarbij moet ook het ministerie van Justitie en Veiligheid ‘concreet beleid’ gaan maken voor de aanpak van mensensmokkel. Neuteboom: ,,Er mag bij het ministerie wel meer aandacht zijn voor wat de marechaussee wel en niet kan.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Wie wilde 'gangmaker' Rodney (44) dood hebben? 'Hij verdiende het niet om zo dood te gaan’
In het huis van de in februari doodgeschoten Rodney Mijnals is na de moord een hoeveelheid drugs aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de 44-jarige Amsterdammer actief was in de drugshandel en daarmee in de problemen is gekomen. Een conflict in de relationele sfeer wordt echter ook niet uitgesloten, zo werd gisteravond duidelijk in Opsporing Verzocht. -
Politie ziet steeds meer zelfgemaakte 3D-wapens
De politie ziet in binnen- en buitenland steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens. Eigen onderzoek toont aan dat er sinds vorig jaar fors meer inbeslagnames waren van deze geprinte vuurwapens of onderdelen ervan. Vorig jaar zijn in veertien onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen. -
update
Vrouw (19) 40 minuten lang aangerand in trein, politie zoekt man met tatoeage in gezicht
Een vrouw van 19 jaar is gisteren veertig minuten lang aangerand in de trein van Amsterdam naar Alkmaar. Dat meldt de politie. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
PREMIUM
Grote brand in magazijn van bedrijfspand in Nijkerk
Dinsdagnacht is de brandweer rond 1:00 uur uitgerukt voor een brand in een bedrijfspand aan de Havenstraat in Nijkerk. -
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.