Winkelend publiek op de Rotterdamse Lijnbaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Winkelend publiek op de Rotterdamse Lijnbaan. © Marco De Swart

Brandhaard verschuift naar grote steden: ‘Alles valt of staat met gedrag’

De meeste mensen die nu nog een coronabesmetting oplopen, doen dat in de grote stad, veelal in het westen van het land. Zeker de mensen daar moeten dan ook discipline tonen als de regels weer versoepeld worden, waarschuwen epidemiologen. ‘Het gaat er echt om spannen’.

Bijna drie maanden onderweg heeft het coronavirus in zijn reis door Nederland de Randstad uitgekozen om zich te nestelen. Zuid-Holland voert de lijst met meeste nieuwe besmettingen inmiddels aan, gevolgd door Noord-Holland. In klassieke hotspots als Oost-Brabant, Noord-Limburg en de regio ten westen van Zwolle lijkt het virus onder controle. Dunbevolkte provincies als Groningen, Drenthe en Zeeland kennen weinig besmettingen meer. 

Dat blijkt uit een analyse van de cijfers die het RIVM dagelijks naar buiten brengt. In de week van 10 tot en met 17 mei werden in Nederland 1372 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. Daarvan woonden er 437 in Zuid-Holland en 227 in Noord-Holland. Rotterdam (101), Amsterdam (95) en Den Haag (73) waren de steden met de meeste besmettingen. De eerste Brabantse stad staat op plek 9, dat is Eindhoven, met 22 nieuwe besmettingen. 

Bekijk hieronder hoe het aantal vastgestelde ziekenhuisopnamen per gemeente zich ontwikkelt*