‘Breng kinderen niet meer met auto naar school, maar altijd lopend of met de fiets’
VIDEOOuders moeten hun kinderen niet langer met de auto naar school brengen. Met de fiets of lopend moet de nieuwe standaard worden, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN), dat deze week een grote campagne begint. Ook moeten er net als in Vlaanderen autoloze schoolstraten komen.
Delen per e-mail
Een nieuwe norm in het breng- en haalgedrag bij schoolgaande kinderen is dringend noodzakelijk, vindt VVN. Nog steeds is de verkeerssituatie rond veel basisscholen druk en onveilig. In de periode van 2014 tot 2017 vielen er rondom scholen tienduizend verkeersslachtoffers bij ongevallen variërend van klein tot ernstig.
Schoolomgevingen veiliger maken kan echter alleen als minder ouders met de auto daarheen komen. Momenteel brengen nog ruim zes van de tien ouders hun kinderen met de auto naar school, blijkt uit onderzoek van VVN. Te veel ouders kiezen voor gemak. ,,Ze kunnen daarna immers meteen doorrijden naar hun werk”, zegt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.
Nu dat argument door de coronacrisis voor veel mensen is komen te vervallen, ziet VVN zijn kans schoon. ,,Door thuiswerken valt het woon-werkverkeer weg, met tijdswinst voor ouders tot gevolg. Ze hebben nu genoeg mogelijkheden kinderen vaker met de fiets of lopend naar school te brengen.”
‘Eerder zelfstandig naar school’
Ook zonder corona is halen en brengen zonder auto uitstekend haalbaar, concludeert de verkeersveiligheidsorganisatie. Uit recent onderzoek onder ruim 3300 ouders blijkt dat 95 procent van alle basisschoolleerlingen binnen een straal van 5 kilometer van hun school woont. Gemiddeld bedraagt de afstand van huis naar school zelfs maar 600 meter.
Bijkomend voordeel is dat ouders dan hun kroost op natuurlijke wijze kunnen wijzen op de risico’s van het verkeer, stelt Veilig Verkeer Nederland. ,,Kinderen die in het verkeer veel praktijkervaring opdoen, zijn zich eerder bewust van de gevaren en kunnen ook eerder zelfstandig naar school toe”, stelt VVN-directeur Hulshof.
Wat Veilig Verkeer Nederland betreft, blijft het niet bij een gedragsverandering van ouders. Volgens Hulshof zou de omgeving rond scholen autoluw of, indien mogelijk, zelfs autovrij moeten worden. VVN ziet daarbij veel in het inrichten van zogenoemde schoolstraten, waarbij schoolomgevingen vlak voor en na de schoolbel tijdelijk voor auto's worden afgesloten.
Chaotisch samenspel
Het fenomeen is afkomstig uit het Italiaanse Bolzano, waar het al in 1989 voor het eerst werd toegepast. Vanaf 2012 waaide het over naar België. De stad Gent begon ermee begon en inmiddels hebben al 150 Vlaamse scholen zo’n schoolstraat. In Nederland experimenteerde Den Haag vorig jaar als eerste gemeente met een schoolstraat. Dat gebeurde bij Montessorischool De Abeel.
,,Nu wordt ook hier in steeds meer gemeenten gepraat over het inrichten van schoolstraten en dat juichen wij toe”, stelt Hulshof. Zo heeft de gemeente Ede zo'n straat ingericht bij basisschool De Ontdekking. Hij wijst erop dat de verkeerssituatie rond scholen aan het begin en einde van de lesdag vaak ontaardt in een chaotisch samenspel van auto’s, fietsers en voetgangers, wat leidt tot onveiligheid en ergernissen. ,,Met het instellen van een Schoolstraat kan dit worden opgelost.”
Volgens VVN helpt het wanneer scholen en ouders onderling duidelijke afspraken maken over het gewenste breng- en haalgedrag. ,,De meeste basisscholen liggen in een woonwijk, zodat het gemakkelijk, leuk en leerzaam is om kinderen lopend of op de fiets te begeleiden naar school; totdat ze het zelf kunnen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ervaren mensen uit een van de armste wijken van Nederland de lockdown: ‘Het vriest binnen’
Bewoners van Moerwijk, een van de armste wijken van Nederland, zitten thuis met drie truien aan de lockdown en avondklok uit. De coronacrisis is voor veel Nederlanders lastig, maar voor deze Hagenaars waarschijnlijk nóg meer. -
Klaar voor de schoolkeuze? Start! 16 zaken om rekening mee te houden
Groep 8 is halverwege. Een voorlopig schooladvies is binnen, uiterlijk 15 maart wordt dat definitief. De eindtoets basisonderwijs in april zal daaraan weinig veranderen. Daarom nu: naar welke school voor voortgezet onderwijs stap je straks over? En waarmee moet je dan rekening houden? -
Video
Politie toont beelden stenengooiers Venlo en relschoppers Amsterdam in Opsporing Verzocht
In het tv-programma Opsporing Verzocht, dat is bekeken door bijna 1,4 miljoen mensen, heeft de politie gisteravond beelden van relschoppers getoond. Het gaat om personen die deelnamen aan ongeregeldheden in Venlo (24 januari) en Amsterdam (17 januari). -
PREMIUM
Luizenvaders gezocht! ‘Mannen vinden het comfortabel dat vrouw zorg op zich neemt’
Journalist Irene van den Berg (42) dacht dat zij en haar man een behoorlijke geëmancipeerd stel waren. Totdat hun dochter naar de basisschool ging, waar het traditionele rollenpatroon nog altijd hoogtij viert. -
PREMIUM
Politieman en 'tofste vader' Hugo wilde wachten met sterven tot zijn oudste dochter 29 werd
Voor de tofste vader van de Jan Provostlaan in Bilthoven stonden de politie en zijn gezin centraal. Hij plande zijn leven en pakte elk probleem aan, totdat een zeldzame vorm van kanker onoverwinbaar bleek.
-
PREMIUM
Hooligans, onvervalste relschoppers en mensen die oprecht boos zijn: wie zitten er achter de rellen?
Avond na avond vliegen er vuurwerkbommen en straatstenen door de Nederlandse steden. Het land kijkt verbijsterd om zich heen: wie doen dit, in vredesnaam? -
PREMIUMCOLUMN
Wie het slopen van binnensteden goedpraat, verspeelt zijn recht om mee te doen aan een debat
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMKoken & eten
Amy (10) trakteert haar klas op chips, want cupcakes uitdelen mag niet meer door corona
Uitdelen als je jarig bent, dat is voor veel basisschoolleerlingen een hoogtepuntje in het schooljaar. Maar zelfgemaakte traktaties staan sinds corona in een kwaad daglicht: onhygiënisch. Dus deelde Amy zakjes chips uit in de klas.