Buitenspeeltuinen verwachten grote problemen door stijgende energieprijzen
De organisaties achter beheerde buitenspeeltuinen luiden de noodklok. Ruim acht op de tien (83 procent) komen in 2023 door de stijgende energieprijzen in financiële problemen, blijkt uit een enquête van branchevereniging LOS. Zo’n 9 procent van de organisaties verwacht zelfs de deuren te moeten sluiten.
Het gaat om beheerde buitenspeeltuinen met voorzieningen zoals een horecagebouw en toiletten of een wasgelegenheid. Vaak moeten zij grotendeels zelf de broek ophouden; gemeenten reiken noodlijdende speeltuinen tot op heden niet of nauwelijks de helpende hand. De hoge energienota hakt er bij deze organisaties hard in.
,,Ik maak mij oprecht zorgen over het voortbestaan van deze belangrijke, maatschappelijke voorzieningen”, zegt directeur-bestuurder Dave Ensberg-Kleijkers van LOS, dat onderdeel is van Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton. ,,De gas- en elektriciteitsrekening gaan omhoog en gemeenten geven niet automatisch compensatie. Ondertussen kunnen de leden niet makkelijk de contributie verhogen.”
Daar komt nog bij dat veel gebouwen oud en slecht geïsoleerd zijn. ,,Dus dan stook je sowieso al extra, soms voor wel 1000 euro per maand. Dat geld is er gewoon niet.” In de coronatijd zagen veel speeltuinorganisaties volgens Ensberg-Kleijkers ook al dat hun hulpverzoeken niet bovenop de stapel lagen bij gemeenten, bij gebrek aan een wettelijke status.
Behoud speeltuinen van belang
Een nieuwe overheidsregeling voorziet gemeenten van extra geld om maatschappelijke voorzieningen als speeltuinen te compenseren voor de stijgende energielasten. Of gemeenten dat daadwerkelijk gaan doen, is volgens de LOS-bestuurder maar zeer de vraag. Want het geld kan maar één keer uitgegeven worden, bijvoorbeeld aan sportverenigingen of de plaatselijke bibliotheek. Ook in de Tweede Kamer wordt donderdag weer gesproken over de kwestie.
Het behoud van speeltuinen is volgens Kamerleden van links tot rechts van belang. Er is nu sprake van een ‘beweegcrisis’, stelt Kamerlid Michiel van Nispen (SP). ,,Het gaat hier niet om de wipkip om de hoek, maar om volwaardige speeltuinorganisaties waar je iets kunt eten en drinken. Die zijn van belang voor de samenleving: als je dat kwijtraakt, krijg je het nooit meer terug.”
Van Nispen wil van zorgminister Conny Helder, die over sport en bewegen gaat, de garantie dat speeltuinorganisaties niet omvallen. ,,Het mag van mij via de gemeenten worden opgelost, maar dan moet je ze daartoe wel in staat stellen. Anders krijg je een concurrentiestrijd om één zak geld waarbij de beheerders het onderspit delven.”
Bekijk al onze video's over de energiecrisis in onderstaande playlist:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt
Het aantal patiënten dat een kankerdiagnose kreeg, is vorig jaar verder toegenomen naar 124.000. Vooral huidkanker stijgt hard. Het risico op darmkanker neemt juist af. -
PREMIUM3
Razendsnel treinen van het noorden naar de Randstad: de ambitie is er, nu het geld nog
Komt ie er of komt ie er niet? Dat is nog altijd de vraag bij de Lelylijn, de trein waarmee mensen uit het noorden sneller in de Randstad zijn. Maar de ambitie is er, en om die kracht bij te zetten werd maandag vast een officieus inspraaktraject gestart. ‘Of ie er over tien of twintig jaar ligt, is niet het belangrijkste.’ -
PREMIUM
Boer en politicus in gesprek over de ‘kloof’: ‘Zal ergens water bij de wijn moeten om tot akkoord te komen’
Is er nog een normaal gesprek mogelijk tussen een boer en een politicus van het door veel agrariërs zo verfoeide D66? De proef op de som in de Achterhoek: ,,Er is geen makkelijke oplossing. Maar ik wil dat een boer als Rudie boer kan blijven.’’ -
Met video12
Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Zwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Jongen (14) gewond bij steekpartij Hilversum, dader spoorloos
Een 14-jarige jongen uit Hilversum is vrijdag aan het einde van de middag gewond geraakt bij een steekincident. De jongen had een flinke steekwond en moest naar het ziekenhuis. Zijn situatie is stabiel, meldt de politie zaterdag.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCeciel Buijser
Japie Lamers
Ceciel Buijser
Japie Lamers