Volledig scherm
Internetaangifte blijkt voor sommige burgers een brug te ver. Ze haken af omdat ze bijvoorbeeld geen DigiD hebben. © ANP

Burgers haken massaal af bij doen internetaangifte

Het aantal online aangiftes is sterk afgenomen. De invoer van gegevens blijkt voor veel burgers te moeilijk. Zij haken daardoor af, waardoor de politie belangrijke signalen misloopt.

In april 2017 ontving de politie 40.000 internetaangiftes minder dan normaal, melden bronnen aan deze krant. Die daling bleek samen te hangen met de invoer van sms-authenticatie, waarbij het systeem een extra inlogcode verstuurt per sms. Dat bleek voor veel burgers een stap te ver.

Zo stond in een regionale krant dat zes auto’s beschadigd waren, maar de politie vond dat niet terug in het systeem. Uit navraag bleek niemand van de zes aangifte te hebben gedaan. Sommigen hadden geen DigiD, waardoor ze niet konden inloggen. Een ander had een bekraste Citroën C4, maar toen hij dat invulde, zag het systeem dat tot zijn schrik als een bommelding. C4 is de interne politiecode om een bom te melden.

Frustratie

,,Mensen vinden het een hoop gedoe om in te loggen”, zegt voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB. ,,Het lukt ze niet, ze raken gefrustreerd en uiteindelijk stoppen ze ermee. Datzelfde geldt voor mensen die 0900-8844 bellen om een afspraak te maken. Er zit vaak twee weken tussen hun belletje en die afspraak. Sommigen haken daardoor af en dat is ernstig, want de politie heeft alle aangiftes nodig om goed prioriteiten te stellen.”

Dat de klassieke criminaliteit verder is gedaald, zoals de politie vanmiddag bekendmaakt, noemt Struijs een positieve ontwikkeling. ,,Over de brede linie verdienen politiemensen een pluim. Aan de frontlijn wordt heel hard gewerkt om Nederland veilig te maken.”