Volledig scherm
PREMIUM
© arie kievit

Bye bye uitslapen, hello schoolritme: 'Flink aanpoten voor leraren'

Terug naar schoolTot diep in de ochtend uitslapen, lekker laat naar bed en doen wat je wil. Na zes weken zomervakantie komt maandag aan dat vrije, ongedwongen leventje een einde in de regio zuid. Voor leraren is het flink aanpoten om de kinderen weer in het gareel te krijgen. 

Was er maar zoiets als een aan- en uit-knop. Want na een school- en sportvrije zomer valt het veel kinderen zwaar om weer in het strakke, alledaagse ritme terug te moeten. Ze kunnen 's ochtends niet uit bed komen, liggen 's avonds in bed naar het plafond te staren als ze te vroeg gaan slapen. En dan die concentratie: de hele tijd moeten luisteren naar een leraar, huiswerk moeten maken, meedoen in een groep. 

Grappig genoeg gaat het de eerste week vaak nog goed. ,,Als ze de school eenmaal weer hebben geroken, vinden de meesten het wel leuk,'' merkt Ben Buitenhuis, leraar van groep 4 en 5. Maar dan, na een paar dagen hebben ze dat schoolritme weer te pakken. ,,Dan ontstaat het dipmoment. Het nieuwe is er weer af, ze moeten van alles.''

  1. Veilige oversteek over A1 leidt reeën rechtstreeks in de val van jagers
    PREMIUM
    video

    Veilige oversteek over A1 leidt reeën recht­streeks in de val van jagers

    Een jagershut op nog geen 250 meter afstand van ecoduct Kootwijkerzand over de A1, wekt wrevel bij de Faunabescherming. Op de plek waar reeën, zwijnen en ander wild een weg door het bos zoeken naar de veilige oversteek over de A1, doemt op een heuveltje een jagershut op. ,,Ontzettend gemeen’’, vindt Harry Voss van de Faunabescherming. Volgens Staatsbosbeheer is de jagershut nooit gebruikt. Om misverstanden te voorkomen gaat Staatsbosbeheer de hut nu wel weghalen.