Vakbond FNV heeft acties aangekondigd voor komende donderdag en de twee donderdagen daarna.
Volledig scherm
Vakbond FNV heeft acties aangekondigd voor komende donderdag en de twee donderdagen daarna. © ANP

Cateraar KLM stapt naar de rechter om stakingen te laten verbieden

KLM Catering Services (KCS) is naar de rechter gestapt om stakingen van cateringmedewerkers op Schiphol te laten verbieden. Vakbond FNV heeft acties aangekondigd voor komende donderdag en de twee donderdagen daarna. De rechter doet morgen uitspraak over de kwestie.

Veel bedrijfslunches en maaltijden in ziekenhuizen, universiteiten en vliegtuigen dreigen door de acties in de cateringsector te worden getroffen. Volgens de bond zullen er honderden mensen meedoen aan de actie. KCS dreigde al met een gang naar de rechter, omdat het dochterbedrijf van KLM zou vrezen voor de bevoorrading van vliegtuigen. Langeafstandsvluchten kunnen niet zonder maaltijden vertrekken.

FNV wilde in overleg met KCS en Schiphol om te zorgen dat de veiligheid op de luchthaven niet in het geding komt. De angst is dat duizenden overstappende reizigers op Schiphol stranden omdat hun intercontinentale vlucht niet weg mag. De vakbond bood onder meer aan om stakers stand-by te houden zodat ze alsnog aan het werk konden gaan als daar aanleiding voor is. ,,Veiligheid staat ook voor ons voorop’’, laat voorzitter Dick Koerselman van FNV Catering weten.

24-uursstaking

De staking deze week betreft een 24-uursstaking in de regio Amsterdam bij KCS en andere bedrijven. Volgende week leggen cateringmedewerkers in Rotterdam een etmaal het werk neer en een week daarna personeel in de sector in Utrecht.

Eerder sloten twee andere vakbonden, CNV en De Unie, wel een akkoord met de werkgevers. Volgens FNV betekent dat akkoord echter dat de 20.000 cateringmedewerkers er in koopkracht op achteruitgaan. De bond zegt nu al dat de staking op donderdag voor de overige cateringmedewerkers sowieso doorgaat, ongeacht de uitspraak van de rechter.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.