Volledig scherm
Vakbond FNV heeft acties aangekondigd voor komende donderdag en de twee donderdagen daarna. © ANP

Cateraar KLM stapt naar de rechter om stakingen te laten verbieden

KLM Catering Services (KCS) is naar de rechter gestapt om stakingen van cateringmedewerkers op Schiphol te laten verbieden. Vakbond FNV heeft acties aangekondigd voor komende donderdag en de twee donderdagen daarna. De rechter doet morgen uitspraak over de kwestie.

Veel bedrijfslunches en maaltijden in ziekenhuizen, universiteiten en vliegtuigen dreigen door de acties in de cateringsector te worden getroffen. Volgens de bond zullen er honderden mensen meedoen aan de actie. KCS dreigde al met een gang naar de rechter, omdat het dochterbedrijf van KLM zou vrezen voor de bevoorrading van vliegtuigen. Langeafstandsvluchten kunnen niet zonder maaltijden vertrekken.

FNV wilde in overleg met KCS en Schiphol om te zorgen dat de veiligheid op de luchthaven niet in het geding komt. De angst is dat duizenden overstappende reizigers op Schiphol stranden omdat hun intercontinentale vlucht niet weg mag. De vakbond bood onder meer aan om stakers stand-by te houden zodat ze alsnog aan het werk konden gaan als daar aanleiding voor is. ,,Veiligheid staat ook voor ons voorop’’, laat voorzitter Dick Koerselman van FNV Catering weten.

24-uursstaking

De staking deze week betreft een 24-uursstaking in de regio Amsterdam bij KCS en andere bedrijven. Volgende week leggen cateringmedewerkers in Rotterdam een etmaal het werk neer en een week daarna personeel in de sector in Utrecht.

Eerder sloten twee andere vakbonden, CNV en De Unie, wel een akkoord met de werkgevers. Volgens FNV betekent dat akkoord echter dat de 20.000 cateringmedewerkers er in koopkracht op achteruitgaan. De bond zegt nu al dat de staking op donderdag voor de overige cateringmedewerkers sowieso doorgaat, ongeacht de uitspraak van de rechter.

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.