CBS: Bijna een op tien jongeren krijgt jeugdhulp
met videoBijna een op de tien jongeren kreeg in 2021 jeugdhulp. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens voorlopige cijfers maakten in 2021 444.000 jongeren gebruik van jeugdhulp. Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen naar 456.000 als een definitieve berekening gemaakt kan worden. Dat betekent dat 1 op elke 9,7 jongeren tot en met 22 jaar in 2021 jeugdhulp kreeg.
Bijna 44.000 jongeren kregen het afgelopen jaar jeugdhulp met verblijf, 21.500 daarvan waren opgenomen in een pleeggezin. Het aantal kinderen dat in een gesloten instelling zit daalt naar 1815 jongeren. In 2020 werden nog 417.000 jongeren ondersteund.
Ongenoegen
Binnen jeugdzorg wordt al langer met ongenoegen gekeken naar het grote aantal kinderen en jongeren dat hulp krijgt. In deze krant pleitte bestuurder Olaf Prinsen van branchevereniging Jeugdzorg Nederland er dan ook voor om minder snel jeugdhulp aan te bieden. ,,Veel dingen die we nu problematiseren horen gewoon bij opgroeien. Niet iedereen die bijzonder gedrag vertoont, hoeft in een hulptraject”, zei hij eerder dit jaar. Ook pleitte Prinsen ervoor de zorg voor kinderen die het thuis écht niet goed hebben beter in te richten.
Over die laatste groep komen overigens minder meldingen binnen bij de Veilig Thuis-organisaties, waar aangeklopt kan worden wegens vermoedens van kindermishandeling. Dat aantal daalde met 8000 naar 120.000 meldingen; vooral vanuit de politie maar ook vanuit jeugdzorg wordt minder vaak alarm geslagen. Het aantal keren dat door Veilig Thuis advies werd gegeven aan slachtoffers, omstanders of professionals vanwege vermoedens van huiselijk geweld, liep overigens juist op met bijna 12.000.
In 5 procent van de meldingen die in 2021 binnenkwamen was sprake van een acuut onveilige situatie.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen zijn dat niet’
-
de zaak x
Lubertus slikte de verkeerde pil, en dat had een fatale afloop
Een pilletje, een snuifje: drugsgebruik lijkt bijna normaal geworden. Maar het gebruik gaat niet altijd goed. Zo slikte Lubertus de verkeerde pil. Met een fatale afloop.Bunschoten -
PREMIUM12
Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: ‘Je betaalt ook voor de verpakking van je tv’
Met je tupperwarebakje naar de snackbar of statiegeld betalen voor je milkshakebeker? Vanaf 1 juli betaal je een bedrag voor plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor je drinken of je maaltijd. Een kwestie van wennen, zeggen experts. „Bij een nieuwe tv betaal je ook voor de verpakking die eromheen zit.” -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUMColumn6
In een grijs verleden hadden de ontboezemingen van Kaags dochters wellicht tot zelfreflectie geleid
-
-
-
Rutte gaat met zijn geldzorgen nu naar de oppositie
Het kabinet is een ‘heel eind’ met het oplossen van zijn geldzorgen. Tegenvallers en extra investeringen zorgen ervoor dat de begroting op de schop moet, het kabinet gaat nu op zoek naar steun voor de nog geheime plannen bij de oppositie. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.