CBS meldt opnieuw meer sterfgevallen dan verwacht, oversterfte in november op 10 procent
In de afgelopen maand zijn 10 procent meer mensen overleden dan op basis van cijfers uit eerdere jaren te verwachten zou zijn. Dat zijn in totaal 1400 sterfgevallen meer dan verwacht, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Deze zogeheten oversterfte lag in november wel weer lager dan in oktober. Toen lag het aantal sterfgevallen 16 procent hoger dan wanneer de werkelijkheid zich naar de statistische modellen had gedragen.
Ongeveer de helft van de oversterfte deed zich voor onder kwetsbare groepen, zoals verpleeghuisbewoners. Maar ook in de overige bevolking bliezen meer mensen hun laatste adem uit dan ‘normaal’.
Het verwachte aantal sterfgevallen berekent het CBS op basis van de daadwerkelijke sterfte die tussen 2015 en eind 2019 werd geregistreerd. Dat was dus voor de coronapandemie. In de verwachting is verder rekening gehouden met de voortschrijdende vergrijzing.
Coronagevallen
Eerder constateerde het CBS al dat een deel van de oversterfte komt door het coronavirus, maar dat dit niet volledig het hogere aantal overlijdens kan verklaren. Volgens de officiële cijfers zijn tot en met juli van dit jaar 45.470 mensen aan vastgestelde of vermoedelijke covid-19 overleden.
Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de al langer waargenomen oversterfte zit eraan te komen, maar dat heeft forse vertraging opgelopen doordat maanden is gesteggeld over de vraag of privacywetgeving het wel toestaat om bijvoorbeeld gegevens over coronatesten en -vaccinaties van burgers te delen met onderzoekers. De landsadvocaat zag daar uiteindelijk echter geen onoverkomelijk probleem in.
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) meldde onlangs dat persoonsgegevens gedeeld mogen worden met het CBS, dat ze dan ook weer met andere onafhankelijke onderzoekers kan delen. Zolang de gegevens maar niet tot individuele personen herleid kunnen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
CBS meldt nog steeds veel overlijdens: ook in oktober oversterfte
In de hele maand oktober overleden opnieuw meer mensen dan verwacht: er was weer sprake van oversterfte, zo meldt het CBS. Dat was afgelopen maanden vaker het geval. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Enorme drukte bij uitvaartondernemers: ‘Dit is geen sprint meer, dit is een marathon’
Uitvaartondernemers hebben het de laatste maanden stukken drukker dan anders, zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is. ,,Wij zitten in de vijfde versnelling, dit is geen sprint meer, dit is een marathon”, zegt Martijn van de Koolwijk van DELA, de grootste uitvaartverzorger in Nederland.
-
Peperdure piepers maken patatje prijziger
Hollandse aardappelen waar friet van wordt gesneden, zijn in anderhalf jaar tijd in prijs verdubbeld. Prijzen stijgen door de droge zomer en een stijgende vraag. Dat leidt tot hogere prijzen voor friet van de snackbar of uit eigen frituurpan. En dat terwijl verkopers de dure pieper niet eens volledig doorberekenen, meldt Nu.nl. -
-
-
Zorgen over antisemitisme bij Holocaustherdenking: ‘Jodenhaat steekt kop weer op’
Na twee jaar afwezigheid - vanwege corona - vond zondag de Holocaustherdenking in Amsterdam weer plaats voor publiek. Daar waren zorgen over opkomende antisemitisme. ,,Jonge kinderen worden niet meer goed op de hoogte gebracht.” -
PREMIUMmet video
Radeloze Queena sjouwt gehandicapte zoon elke dag vier verdiepingen omhoog
De 24-jarige Queena Nicholson sjouwt dagelijks haar gehandicapte zoon vier verdiepingen op en neer, omdat haar appartement geen lift heeft. Een rolstoelgeschikte woning krijgt ze niet. ,,Ik bid iedere dag voor meer kracht, maar soms trek ik het niet.”