Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Floris Lok

Chauffeur houdt onschuldige vrouw vast in bus bij zoekactie naar ‘drogeerdame’

Bij de zoekactie naar de vrouw die een 94-jarige man uit Amsterdam had gedrogeerd en bestolen, is woensdagochtend een onschuldige buspassagier aangezien voor de gezochte vrouw. De chauffeur van een stadsbus meende de verdachte te herkennen van de opsporingsfoto’s in de media en besloot haar in de bus te houden tot de politie haar kon arresteren. De passagier werd uit de bus gehaald, maar bleek er niets mee te maken te hebben.

Het incident gebeurde naar aanleiding van een spraakmakende uitzending van Opsporing Verzocht die de avond ervoor op televisie was. Daarin was te zien hoe een hoogbejaarde man werd gedrogeerd en bestolen door een onbekende vrouw. De politie verspreidde foto’s van de vrouw en riep het publiek op om mee te helpen zoeken.

Tien minuten

Het onderzoeksteam kreeg naar aanleiding van het item een aantal tips binnen, waaronder van een alerte buschauffeur van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB. Hij reed op lijn 35 door Amsterdam-Noord en dacht er zeker van te zijn dat de verdachte vrouw in zijn bus stapte. De chauffeur waarschuwde de verkeersleiding en zette de bus circa tien minuten stil. Op dat moment zaten er drie passagiers in het voertuig die lopende het onderzoek moesten blijven zitten.

De politie kwam na het telefoontje met spoed ter plekke en haalde de vrouw uit de bus. Ze werkte volledig mee aan het onderzoek, meldt een woordvoerder. ,,Ze identificeerde zich keurig en de agenten mochten met haar toestemming foto’s van haar maken. Uit de foto’s en de identiteitsgegevens bleek dat zij niet de persoon was waar wij naar op zoek waren. We hebben haar vervolgens zelf naar de plek van haar bestemming gebracht.”

Naar eer en geweten

GVB betreurt de situatie, maar stelt dat de chauffeur en de verkeersleiding ‘naar eer en geweten’ hebben gehandeld. ,,Het is goed om te weten dat wij bij het GVB voortdurend worden gevraagd om uit te kijken naar vermiste personen of verdachten, we zijn de ogen en oren van de stad en hebben al vaak succesvol kunnen bijdragen aan zaken”, meldt een woordvoerder.

Hoewel de bestuurder volgens de juiste richtlijnen handelde, vindt het GVB het voor alle betrokkenen een heel vervelende situatie. Het Amsterdamse busbedrijf hoopt met de vrouw in kwestie in contact te komen. ,,Wij hebben haar gegevens helaas niet, maar hopen haar op de een of andere manier toch een bloemetje te kunnen sturen.

Arrestatie

Later op de dag meldde zich een 61-jarige vrouw uit Zaanstad op het politiebureau in Amsterdam. Vermoedelijk is zij diegene waar de politie al maandenlang naar op zoek is.