Volledig scherm
Het KNMI waarschuwt voor dichte mist. © Shutterstock

Code geel vanwege mist in midden en zuiden van het land

Wie vanochtend de weg opgaat moet rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft voor vrijwel heel het land code geel afgegeven met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe.

Het weerinstituut waarschuwt dat het zicht op sommige plekken minder dan 200 meter kan zijn. ,,Later vannacht kan de mist zich nog iets naar het noorden uitbreiden. In de loop van de ochtend zal de mist optrekken’’, aldus het KNMI.

De dichte tot zeer dichte mist is hinderlijk in het verkeer. Vooral in de provincies Flevoland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg is het zicht minder dan 200 meter.

De mist breidt mogelijk uit richting Schiphol en het zuiden van de provincie Noord-Holland, met eventuele vertragingen tot gevolg. De luchthaven raadt reizigers aan om goed te kijken naar de actuele vluchtinformatie. De vertraging geldt voor vertrekkende en aankomende vluchten.

Na een 9.00 uur vanochtend lost de mist op en komt van het zuidoosten de zon op veel plaatsen tevoorschijn.

Zonneschijn

In de tweede helft van de ochtend en vanmiddag ziet het er vriendelijker uit met op veel plaatsen perioden met zon. ,,Met veel zonneschijn en een middagtemperatuur van 13 graden in Den Helder tot plaatselijk 19 in Limburg is het vanmiddag volop lente", aldus meteorologe Diana Woei van Weerplaza.

In het noorden breekt als laatste de zon door. De Waddeneilanden en kuststreken blijven gevoelig voor mist en lage bewolking. In het weekend wordt het minder zacht met in de nacht naar zondag kans op vorst aan de grond.