Een wandeling voor de kleintjes zit er vanavond mogelijk niet in.
Volledig scherm
Een wandeling voor de kleintjes zit er vanavond mogelijk niet in. © Shutterstock

Code Oranje voorbij in Gelderland

Het KNMI heeft code Oranje afgegeven voor Brabant, Limburg en Gelderland. De storm trekt rond 22.30 uur over de provincie. Dit kan tot 00.00 uur duren. Die storm ging gepaard met windstoten, onweer en regen. Na de storm wordt de schade bekend: vooral veel omgewaaide bomen.

 Vanwege de verwachte zware windstoten, hagel en onweersbuien reden vanavond minder treinen in het oosten en zuidoosten van het land, meldt NS. Op dit moment zijn er ook problemen op het spoor door de storm.

In Zeeland is de storm intussen voorbij geraasd. Daar is zelfs een kleine tornado gezien. Op dit moment hangt de storm vol boven Brabant en komt hij langzaam naar Gelderland.

Voorzorgsmaatregelen

Ook de organisatoren van de avondvierdaagse maken zich op voor noodweer. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen.

De dag begon vrij zonnig, maar later op de dag betrok het. ,,Momenteel trekt bewolking, dat hoort bij een warmtefront, over ons land’’, zegt Wilfred Janssen van WeerPlaza.

Achter die bewolking, waaruit soms een spetter valt, zitten opklaringen met warme, vochtige lucht. ,,In die warme en vochtige lucht ontstaan pas aan het einde van de middag regen- en onweersbuien in Noord-Frankrijk en België, die vervolgens in de avond over ons land trekken.’’

Dat verklaart waarom iemand die nu naar buiten kijkt de bui letterlijk nog niet ziet hangen. ,,Het moet allemaal nog ontstaan’’, zegt Janssen. ,,En de grote vraag is of het ontstaat en zo ja: waar, hoe laat en hoe snel.’’

Volgens de weerman laten die situaties zich lastig voorspellen. Als de buien de kop opsteken, is er naast onweer ook kans op hagel en zware windstoten tot 120 kilometer per uur.

Minder treinen

Uit voorzorg zullen de Nederlandse Spoorwegen op vijf trajecten tussen 18.00 uur en 21.00 uur het treinverkeer iets beperken, zo ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen en beperken de Spoorwegen de kans dat er ook in andere delen van het land hinder ontstaat, klinkt het.

Reizigers op de genoemde trajecten zijn naar verwachting zo’n kwartier langer onderweg. Ook kan het in sommige treinen drukker zijn dan normaal.

Het gaat om de trajecten Amersfoort en Deventer (minder intercity's), Arnhem en Nijmegen (minder sprinters), Ede-Wageningen en Nijmegen (minder intercity's), Nijmegen en Wijchen (minder sprinters) en Amsterdam en Sittard (minder intercity's). 

De internationale treinen ICE en Intercity Berlijn rijden op de genoemde trajecten de geplande dienstregeling. Reizigers kunnen voor actuele informatie terecht op de reisplanner en NS.nl.

Avondvierdaagse

Wegens de weersverwachting zijn op een aantal plaatsen in Zeeland de etappes van de avondvierdaagse afgelast. ,,We willen als organisatie het risico niet nemen’’, klinkt het op social media. Zo gaan in het Zeeuwse Goes en Borssele en de wandelingen niet door. 

Groesbeek was dinsdagmiddag de eerste avondvierdaagse in onze regio die deze knoop doorhakte. ,,Er worden harde windstoten verwacht, we vinden het dan te gevaarlijk om door het bos te lopen”, zegt organisator Marcel Peters. ,,Het is heel jammer, maar we willen geen ongelukken.” 

In Nijmegen wordt de 15 kilometer-route geschrapt. De ongeveer 100 tot 150 lopers die die afstand lopen kunnen vanavond aansluiten bij de 10 kilometerlopers.

De avondvierdaagsen van Druten en Wijchen gaan vanavond gewoon door. De organisaties van beide evenementen verwachten niet dat de deelnemers door onweer worden overvallen.

Op plaatsen in de regio waar de avondvierdaagse deze week wordt gelopen, nemen ze later in de middag die beslissing mogelijk alsnog. Het gaat onder meer om de AchterhoekRivierenland en de Vallei.  

‘Veiligheid voor alles’

Zowel in Rhenen als in Veenendaal wordt rond 17.00 uur het finale besluit genomen.  In Veenendaal zijn maandag meer dan 5.500 wandelaars op pad gegaan, in Rhenen lopen honderden deelnemers een route van 5 of 10 kilometer. 

,,Tot 21.00 uur lijkt het qua weer rustig te blijven, dus ik denk dat alles door kan gaan’’, zegt Henriët Hddink van de avondvierdaagse in Hengelo. ,,Worden de voorspellingen anders, dan kunnen we altijd nog 5 in plaats van 10 kilometer lopen. Veiligheid gaat voor alles.”

  1. ‘Hoe zal het voor mijn ouders zijn om een kleinkind van mij te krijgen als ik er niet meer ben?’

Naomi is ziek en weet niet of ze ooit nog moeder kan worden

Zieke Naomi wil al heel lang kinderen, maar weet niet of ze ooit nog moeder wordt
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    ‘Hoe zal het voor mijn ouders zijn om een kleinkind van mij te krijgen als ik er niet meer ben?’ Naomi is ziek en weet niet of ze ooit nog moeder kan worden Zieke Naomi wil al heel lang kinderen, maar weet niet of ze ooit nog moeder wordt

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Naomi (31) heeft kanker. ‘Botte pech’ noemt ze dat. Het houdt haar niet tegen haar leven ten volle te leven. Ze rijdt motor, wil nog kinderen en is een van de weinige kleuterjuffen met tattoos.