Politiemedewerkers van de Zeehavenpolitie zien een containerschip aankomen in de Rotterdamse haven in augustus 2022. Vorig jaar werd bijna 50 ton drugs onderschept in de haven.
Volledig scherm
PREMIUM
Politiemedewerkers van de Zeehavenpolitie zien een containerschip aankomen in de Rotterdamse haven in augustus 2022. Vorig jaar werd bijna 50 ton drugs onderschept in de haven. © AFP

Containerschepen gewild doelwit van drugskartels: ‘Bemanning moet van cokehandel hebben geweten’

De politie verwijt de multinationals achter de enorme containerschepen weg te kijken voor hun rol in de wereldwijde cokehandel. Criminelen betalen makkelijk anderhalve ton voor informatie over hun containers met coke. Of ze vragen de bemanning van dergelijke schepen om voor aankomst in de haven drugs overboord te slingeren. Scheepvaartbedrijven zijn een gewild doelwit voor drugskartels.

  1. Wouter (30) en Stefanie (34) verloren hun neustussenschot door coke: ‘Plots kwamen er vel en bot uit mijn neus’
    PREMIUM

    Wouter (30) en Stefanie (34) verloren hun neustussen­schot door coke: ‘Plots kwamen er vel en bot uit mijn neus’

    ,,‘Als u zo doorgaat, rot uw neus volledig weg’, zei de dokter.” Ex-gebruikers Stefanie (34) en Wouter vertellen hoe ze te horen kregen dat hun cocaïnegebruik hun neustussenschot deed wegrotten en welke complicaties dat met zich meebrengt. Neus- keel- en oorartsen zien opvallend meer patiënten met zware neusklachten door cocaïne. ,,Schade kan vanaf één keer of pas vanaf de honderdste keer ontstaan.”