Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Coronabesmetting vlak over de grens bij Roermond, man (47) is ernstig ziek

UpdateHet nieuwe coronavirus is voor het eerst opgedoken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het plaatsje Erkelenz, twintig kilometer over de grens bij Roermond. Het gaat om een 47-jarige man die daar met een zware longontsteking in het ziekenhuis was opgenomen.

De man en zijn vrouw, die uit het plaatsje Selfkant komen in de gemeente Heinsberg vlak over de grens bij Sittard, worden naar verwachting in de nacht van dinsdag op woensdag met een speciale ambulance naar het universiteitsziekenhuis van Düsseldorf vervoerd. De ambulance maakt onderdeel uit van het wagenpark van de plaatselijke brandweer en is uitgerust met speciale apparatuur voor de coronapatiënten.

De Duitse autoriteiten bevestigen dat de man van het echtpaar het coronavirus heeft. De vrouw heeft ook verschijnselen, maar bij haar is de besmetting nog niet vastgesteld. De toestand van de man is kritiek. Hij ligt in isolatie.

In de gemeente Heinsberg, waar de besmetting geconstateerd is een crisisteam geformeerd. Scholen en kinderdagverblijven in de gemeente blijven morgen in elk geval dicht. 

Een reis naar milaan

Ook in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, die grenst aan Zwitserland en Frankrijk, is het coronavirus opgedoken. Een 25-jarige man uit Göppingen blijkt besmet te zijn.

De man liep het virus vermoedelijk op tijdens een reis naar Milaan, de hoofdstad van de Italiaanse regio Lombardije. Hij begon na terugkeer „griepachtige” verschijnselen te vertonen en zocht medische hulp.

Lombardije is de regio van het Italië die het zwaarst is getroffen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Frankrijk en Spanje maakten dinsdag ook al melding van besmettingen bij mensen die een bezoek hadden gebracht aan dat noordelijke gebied. Op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife is een hotel onder quarantaine geplaatst. Honderden vakantiegangers zijn erdoor getroffen.