Coronagolf duurt langer dan verwacht: tweede booster voor zestigplussers
advies gezondheidsraadMensen van 60 jaar en ouder moeten binnenkort de mogelijkheid krijgen om een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. De Gezondheidsraad, die het kabinet adviseert over welke doelgroepen voor welke vaccins in aanmerking komen, komt vandaag met dat advies. Mensen die ouder dan 69 óf kwetsbaar zijn kwamen daar al sinds eind februari voor in aanmerking.
Alle Nederlanders van 12 jaar en ouder die de basisvaccinatie hebben gehaald, mogen als ze dat willen een boosterprik halen. Dat kan vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie óf na een coronabesmetting. Een tweede oppepprik wordt momenteel alleen aangeboden aan specifieke kwetsbare groepen: mensen van 70 jaar en ouder, bewoners verpleeghuizen, volwassenen met een immuunstoornis en mensen met het syndroom van Down.
Bescherming neemt af
Volgens de Gezondheidsraad lopen nu ook zestigplussers een hoger risico op ernstige ziekte en sterfte door Covid-19, omdat de bescherming die vaccins bieden na verloop van tijd afneemt. ‘Bij hen zal de bescherming door de booster zijn afgenomen op het moment dat het aantal besmettingen waarschijnlijk nog hoog is’, schrijft de Gezondheidsraad in het advies. Dat kan in deze groep leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames.
Er is op dit moment volgens de Gezondheidsraad geen aanleiding om Nederlanders onder de zestig jaar te revaccineren. Ook is het volgens de raad niet noodzakelijk om de komende tijd de immuniteit van de gehele bevolking continu op peil te houden door middel van periodieke revaccinaties. In plaats daarvan adviseert de raad een werkwijze waarbij specifieke doelgroepen snel geprikt kunnen worden als de situatie daar aanleiding toe geeft, ‘bijvoorbeeld bij een forse toename van het aantal besmettingen of bij de opkomst van een virusvariant die ziekmakender is dan de huidige omikronvariant’.
Over het algemeen volgt het kabinet, dat het laatste woord heeft, de adviezen van de onafhankelijke deskundigen. ,,De herhaalprik voor 60-69 wordt geadviseerd vanwege het hoge aantal besmettingen. Mensen in die leeftijd hebben meer kans om ziek te worden als ze geïnfecteerd raken”, zegt zorgminister Ernst Kuipers over het advies van de Gezondheidsraad. ,,Mensen kunnen morgen online al afspraak maken, is echt belangrijk, hoop dat veel mensen het doen.”
Boosterprikken
In de afgelopen week hebben iets meer dan 250.000 mensen een tweede boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het totale aantal herhaalboosters steeg van ruim 178.000 naar bijna 430.000. Ruim twee weken geleden werden de eerste herhaalboosters gegeven.
Ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder, ongeveer 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis, 15.000 volwassenen met het syndroom van Down en een onbekend aantal bewoners van verpleeghuizen komen ervoor in aanmerking.
Coronagolf in Europa
Nu zo goed als alle coronamaatregelen van tafel zijn, grijpt het coronavirus in Europa weer om zich heen. Duitsland registreerde gisteren meer dan 300.000 nieuwe coronavirusinfecties, een dagrecord. Ook in Denemarken en Israël is er recent een piek geweest in het aantal ziekenhuisopnames. In het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk loopt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds op en is de piek nog niet bereikt.
De huidige coronagolf houdt volgens de Gezondheidsraad langer aan dan aanvankelijk werd gedacht. In Nederland is de grootste toename van het aantal ziekenhuisopnames in de groepen met hogere leeftijd, de piek daarvan is mogelijk nog niet bereikt. Er is volgens de raad ‘een hoge mate van onzekerheid’ over het beloop van het aantal infecties voor de komende weken.
Oproep Duitse minister
De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach roept op tot solidariteit tegen ‘deze zware golf van de pandemie’ en noemde de huidige infectie- en sterftecijfers ‘onaanvaardbaar’. In ons land leidt het hoge aantal besmettingen nog niet tot een enorme stijging in het aantal ziekenhuisopnames, maar wel tot een hoog ziekteverzuim. ,,We ontvangen signalen dat het ziekteverzuim bij sommige zorgorganisaties zelfs oploopt tot 20 procent”, aldus brancheorganisatie ActiZ. Dat maakt het nog steeds ‘lastig om de roosters rond te krijgen’.
Wederom minder coronagevallen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen etmaal melding van 35.043 coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal op een vrijdag sinds midden januari, vlak voor de omikrongolf begon.
Het weekgemiddelde daalt daarmee naar 37.967 positieve tests per dag. Donderdag lag dit op 40.003. Sinds vrijdag 11 maart daalt het weekgemiddelde, toen waren er 69.191 positieve tests per dag.
Het RIVM kreeg twintig meldingen binnen van mensen die zijn overleden aan hun coronabesmetting. Onder meer in Maastricht, Amersfoort en Eindhoven zijn de doden geregistreerd. Dat ze nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat de overledenen de afgelopen dag zijn gestorven.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen redelijk stabiel
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag met 24 gestegen naar 1997, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een dag eerder daalde het aantal patiënten juist met 54.
Op de verpleegafdelingen worden 1854 mensen met corona verzorgd, 28 meer dan donderdag. Op de intensive cares liggen er 143, 4 minder. Afgelopen etmaal werden 222 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, het laagste aantal in vier dagen. Op de ic’s werden 18 patiënten met corona binnengebracht, 5 meer dan donderdag maar twee minder dan woensdag.
Een deel van de patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is aanvankelijk om een andere reden opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dan toevallig dat ze ook positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
C&A-telg toch nog veroordeeld tot 4 dagen cel voor coronarellen
Ansgar John Brenninkmeijer, telg van het grote C&A-concern, is gisteren veroordeeld tot 4 dagen cel en een taakstraf van 40 uur (waarvan 20 voorwaardelijk) vanwege zijn deelname aan coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam. -
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
1941-2022
Oud-politicus Mohamed Rabbae (81) overleden: ‘We moeten onze grote pionier loslaten’
Oud-politicus Mohamed Rabbae (GroenLinks) is overleden. Hij werd geboren in Marokko, in Nederland stierf hij op 81-jarige leeftijd. ‘Wij moeten helaas onze pionier loslaten.’
-
PREMIUM
Corona is verdwenen van de ic, maar zorgen blijven: ziekteverzuim en bergen inhaalzorg
Tijdens de zoveelste coronagolf bericht verslaggever Jurriaan Nolles over de zorg, het werk en de drukte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vandaag wandelt hij voor de laatste keer door het ziekenhuis. -
almere
Middagje shoppen in Action eindigt in geweldsexplosie: ‘Oogbol stak zowat uit mijn oogkas’
Een middagje shoppen in de Action in Almere is voor een Syrische vluchteling uitgelopen op een zware mishandeling. Een man ‘met een extreem kort lontje’ sloeg het 24-jarige slachtoffer zo hard tegen zijn hoofd dat hij een aantal complexe breuken in zijn gezicht opliep. ,,Ik omring mezelf nu met dieren, die zijn beter dan mensen.” -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.