CORONAKAART | In veel gemeenten serieuze stijging besmettingen: kijk hoe het zit in jouw regio
DUIVEN - Het is gedaan met de daling van het aantal besmettingen in onze regio: het aantal mensen dat positief test is de afgelopen week zelfs opgelopen. In de gemeente Duiven was er zelfs sprake van bijna een verdubbeling: van 56 naar 100 besmettingen.
Delen per e-mail
Terwijl in Neder-Betuwe het nóg erger was: van 59 naar 122.
Op dinsdag maakt het RIVM altijd bekend hoeveel besmettingen er voorbije week waren. daaruit blijkt dat in onze regio bijna in de helft van de gemeenten de besmettingscijfers weer oplopen.
Naast Duiven en Neder-Betuwe zijn er serieuze stijgingen te zien in onder meer Arnhem, Culemborg, Ede, Gennep, Heumen, Mill en Sint Hubert, Winterswijk, Westervoort, Overbetuwe, Rhenen, Veenendaal, Wageningen en West-Betuwe.
Opvallend is dat met name in de Betuwe, het gebied rond Arnhem en de omgeving Veenendaal het aantal besmettingen weer oploopt. In veiligheidsregio Gelderland-Zuid (grofweg regio Nijmegen, Land van Maas en Waal en Rivierengebied) nemen de aantallen nog iets af.
De regiocijfers van de afgelopen 24 uur laten wat anders zien: een fikse daling van het aantal besmettingen ten opzichte van maandag (3979 infecties erbii, was 5200 maandag).
Maar die zijn weinigzeggend gebleken: ze zijn op dinsdag altijd laag, omdat in de dagen ervoor (het weekend) relatief weinig getest wordt. En vergeleken met vorige week dinsdag zijn ze hoger.
Het afgelopen etmaal werden overlijdens door corona gemeld in Arnhem, Gennep, Grave, West Betuwe (allemaal 1) en Wageningen (2). Kijkend naar de hele week, dan springt Gennep er uit met vier doden, en Grave met drie. Grave is wel de gemeente die het aantal besmettingen het scherpst ziet dalen: het is de voorbije week gehalveerd.
De afgelopen week kwamen er in heel Nederland 36.931 nieuwe besmettingen bij, zo blijkt uit de vanmiddag gepubliceerde weekcijfers van het RIVM. Dat zijn er een kleine 800 minder dan de week ervoor.
Het reproductiegetal ligt net boven de ƩƩn, versoepelingen raken verder uit het zicht. āWe dalen wel, maar niet genoegā.
Het virus verspreidt zich wel veel minder snel dan tijdens de najaarspiek eind oktober (met toen 67.000 infecties per week), maar voor extra versoepelingen is een verdere daling nodig, vinden het OMT en het kabinet.
In alle leeftijdscategorieƫn daalt het aantal besmettingen (soms minimaal), behalve bij tieners: daar neemt het aantal infecties toe. Afgelopen week turfde het RIVM 370 infecties per 100.000 inwoners in de leeftijdscategorie 13 tot 17, dat lag de twee weken daarvoor nog op 285.
Eerder wezen experts al op de risicoās van corona bij pubers, het OMT suggereert ook een langere kerstvakantie om het aantal besmettingen onder kinderen terug te dringen.
Lichtpuntje: hoewel het aantal afgenomen tests steeg (van 226.000) naar 251.690 bleek 12 procent positief, een lager percentage dan een week eerder (13,8 procent). Dat duidt erop dat de GGDāen de testcapaciteit beter op orde hebben.
De situatie in de ziekenhuizen is ondertussen ook iets minder nijpend: afgelopen week telde het RIVM bijna 1500 nieuwe opnames, ongeveer 200 minder dan een week eerder. ,,Maar de druk op de zorg blijft hoogā, zegt het RIVM. Het aantal sterfgevallen lag op 422, vorige week was dat nog 479.
Versoepelingen
Nederland telt nu dagelijks nog zoān 30 besmettingen per 100.000 inwoners, dat is ver boven de signaalwaarde van 7 per 100.000. Met meer dan 200 infecties per 100.000 inwoners per week zit Nederland nog altijd in de fase āernstigā.
Pas als dat weekcijfer onder de 150 zakt, gaan we terug naar een niveautje lager, de fase āzorgelijkā. Daarvoor zou het dagelijkse aantal besmettingen lager moeten zijn dan 20 per 100.000 inwoners.
Versoepelingen zijn daarom niet snel te verwachten. Het OMT waarschuwde eerder deze week al dat er richting de feestdagen met deze grote aantallen infecties waarschijnlijk geen lossere regels mogelijk zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Peperdure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar
Duizenden Nederlandse kankerpatiƫnten hoeven komende jaren minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste generatie peperdure medicijnen. Daar hebben kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars afspraken met elkaar over gemaakt. -
PREMIUM
VIDEO Studenten willen meer te zeggen hebben over coronamaatregelen: āLaat ze helpenā
Studenten willen meer te zeggen hebben over de aanpak van de coronacrisis. Ze hebben ideeĆ«n en willen helpen, maar krijgen het gevoel dat hun stem niet telt. āZe willen zich aan de maatregelen houden, maar laat ze ook iets bijdragen.ā -
VIDEO Basisschoolleraren voorzien grote problemen als lockdown aanhoudt: āAchterstanden te grootā
Een ruime meerderheid van de leerkrachten verwacht groeiende problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven. EƩn op de drie merkt dat het nu al lastiger wordt om alle leerlingen online bij de les te houden. -
18 januari Vandaag is het Blue Monday: zo overleef je de meest deprimerende dag van het jaar
Met weinig leuks in het vooruitzicht is deze tijd misschien wel de meest deprimerende van het jaar. Maar we zijn zelf in staat onze stemming op te vijzelen, zeggen deskundigen. Leg je telefoon weg, draai uptempo muziek en eet gefermenteerd voedsel. -
PREMIUM
Zorgen om mentale gezondheid bij avondklok: āDe boel wordt thuis op spanning gezetā
Psychologen maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van Nederlanders als de avondklok wordt ingevoerd. Vooral alleenwonenden en gezinnen in kleine ruimtes staat een grote uitdaging te wachten.
-
Via Publeaks anoniem tips sturen naar deze site, hoe werkt dat?
Wil je een serieuze misstand naar buiten brengen, maar ben je bang voor de gevolgen? Soms kan anoniem een tip doorgeven de oplossing zijn. Een manier om deze nieuwssite anoniem in te lichten is via Publeaks. -
PREMIUM
VIDEO Ouders maken zich zorgen om lager schooladvies door corona: Laat eindtoets doorgaan
70 procent van de ouders met kinderen in groep 8 hoopt dat de eindtoets doorgaat. Ze vrezen door corona een lager schooladvies voor hun kind. āDe eindtoets kan een deel van de leerlingen helpen.ā -
PREMIUM
Wat als avondklok ook niet werkt? āDoen te weinig om files met ambulances te voorkomenā
Een avondklok en nog minder bezoek moet voorkomen dat ziekenhuizen straks uitpuilen met patiĆ«nten. Maar wat als dat ook niet werkt? Gezondheidseconoom Marcel Canoy vindt dat we nog veel te weinig doen om files met ambulances te voorkomen. ,,Zet het leger nog meer in, wees creatief met vrijwilligers en kijk naar het gebruik van leegstaande hallen.āā