Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Criminelen hebben schuld bij de overheid: 29 miljoen aan schadevergoedingen voorgeschoten

Sinds 2011 heeft de overheid 55 miljoen euro aan schadevergoedingen betaald aan slachtoffers van onder meer zeden- en geweldsmisdrijven. Zo’n 29 miljoen euro hiervan is voorgeschoten namens daders die het geld zelf niet hebben. Dit constateert EenVandaag.

De 29 miljoen is door de veroordeelden nog niet terugbetaald aan de overheid. De bevindingen zijn gebaseerd op cijfers die het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aan EenVandaag heeft verstrekt.

Mogelijk gaat de voorschotregeling verdwijnen, zo zou blijken uit een concept-wetsvoorstel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deskundigen noemen dat een ‘verschrikkelijke stap terug’.

Sinds 2016 stijgt het aantal uitbetalingen van schadevergoedingen dat het CJIB doet. In 2018 werden 3702 uitkeringen gedaan voor een bedrag van 7,2 miljoen euro. Hiervan moet het CJIB nog 5,6 miljoen euro verhalen bij veroordeelden. Ook het jaarlijks uitgekeerde bedrag stijgt sinds 2011. In dat jaar werd 1,4 miljoen euro uitgekeerd. Daarvan staat nog 189.000 euro open.