Volledig scherm
© Imageselect

Culemborgs jihadistenduo werd steeds radicaler

Jihadisten Redouan Dahri en Mohamed Said uit Culemborg, die nu op de nationale terrorismelijst staan, werden in Syrië getraind.

Volledig scherm
Redouan Dahri in tenue van voetbalclub Vriendenschaar. © RV

Ze vertrokken woensdag 11 december  naar Syrië. De jongens vertelden hun ouders die dag dat ze een studiedag hadden van hun hbo-opleiding. In werkelijkheid stapten ze in het vliegtuig naar Turkije.

Training
Daar staken ze de grens over naar de Syrische plaats Tal Abyad, waar ze werden getraind door strijders uit Afghanistan en Tsjetsjenië. Dat is na te gaan via een Twitteraccount van Dahri, die de strijdnaam Abu Usama Al Ghazi gebruikt.

Verrassing
De jongens hadden al langer uitgesproken opvattingen, maar toch kwam hun vertrek eind 2014 voor hun omgeving als een verrassing. Voordat zij extremer werden in hun opvattingen en besloten af te reizen naar Syrië, kwamen ze veel in de At Taqwa moskee in Culemborg. Volgens een jongerenwerker, die ze in die tijd veel sprak, waren hij en de mensen in de moskee niet orthodox genoeg.

Extremer
De twee werden steeds extremer in hun opvattingen en meningen. Over vrouwen, over de toekomst van Nederland en zeker ook over het gebruik van geweld. Zij stelden de islamitische wetgeving boven de Nederlandse. In augustus 2015 zou Said om het leven zijn gekomen. Dat bericht is echter nooit bevestigd.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”