Volledig scherm
De in 2013 om het leven gebrachte Helmin Wiels. © EPA

Curaçaose loterijbaas opgepakt voor betrokkenheid bij moordzaak Wiels

In de moordzaak op de Curaçaose politicus Helmin Wiels is de Curaçaose loterijbaas Robbie dos Santos opgepakt op Sint Maarten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de oud-politicus in 2013.

Dos Santos is al langer verdachte in de zaak, meldt het Openbaar Ministerie. In augustus werd de halfbroer van Dos Santos, oud-minister van Financiën George Jamaloodin, veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor het ‘uitlokken van de moord’ op Wiels.

De rechtbank acht bewezen dat Jamaloodin de opdracht tot de moord op Wiels heeft gegeven en ervoor heeft betaald. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar tegen hem geëist. De oud-politicus - minister tussen 2010 en 2012 - heeft zelf altijd ontkend iets met de moord op Wiels van doen te hebben gehad.

Huurmoordenaar

Burney F., die al in een eerder stadium tot 26 jaar cel werd veroordeeld, zou voor Jamaloodin een moordenaar hebben geregeld. De man, Elvis K., werd in 2014 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens verschillende moorden, waaronder die op Wiels. Zowel F. als K. zitten hun straf in Nederland uit.

De populaire politicus Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampun op Curaçao. Hij was toen politiek leider van de partij Pueblo Soberano (Onafhankelijk Volk). Wiels deed onder meer onderzoek naar de loterijverkoop op Curaçao. Mogelijk hield de moord daarmee verband.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.