Volledig scherm
Kunstverzamelaar Bert Kreuk bij zijn Amerikaanse D-Day vlag in het Nationaal Militair Museum in Soest. © Marnix Schmidt

D-day-vlag twee weken te zien in Rotterdamse Kunsthal

Een vlag die op 6 juni 1944 door de Amerikanen werd meegenomen bij de invasie in Normandië, is vanaf vandaag twee weken te zien in de Kunsthal in Rotterdam. 

De vlag wordt met militair eerbetoon van het Nationaal Militair Museum in Soest naar de Kunsthal gebracht. Minister van defensie Ank Bijleveld en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra nemen de vlag aan het begin van de middag in ontvangst in de tentoonstellingshal. Zeventien leden van het Rotterdamse Philharmonisch Orkest spelen dan het Wilhelmus en het Amerikaanse volkslied. De bijeenkomst wordt onder meer bijgewoond door tientallen veteranen.

Gratis

De Kunsthal in Rotterdam is morgen eenmalig gratis te bezoeken in verband met de D-Day vlag. Het dundoek is tot 17 februari in het museum te zien.

De vlag wapperde op de achtersteven van het landingsvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach, de meest westelijke van de landingsstranden.

De vlag is sinds 2014 in bezit van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Die wil het dundoek schenken aan de Verenigde Staten, omdat de 'stars en stripes' volgens hem daar thuishoren. Mogelijk komt de Amerikaanse president Donald Trump daarvoor naar Nederland, zei eerder de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra.

De vlag is volgens kenners een van de belangrijkste voorwerpen van de invasie die nog in particuliere handen is. Kreuk betaalde er ruim 450.000 euro voor.