Daar is de winter: eerste vorst van het seizoen een feit

Overtuigend is het nog niet, maar voor het eerst dit seizoen is het kwik tot onder de nul graden gedaald. Aan de grond kwam het vannacht op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Op Vliegveld Eelde werd op waarneemhoogte -0,1 graden gemeten. In Twente is het rond het vriespunt en koelt het mogelijk ook nog af tot onder het vriespunt. 

Tot even na zonsopkomst kan het nog wat verder afkoelen. De laatste keer dat het in ons land vroor was op 13 mei. Gemiddeld komt het, in het huidige klimaat, op 23 oktober in het najaar voor het eerst tot plaatselijke vorst. De vroegste lokale vorst (-0,1 graden) werd gemeten op 15 september 1971 in het Gelderse Deelen.

In het jaar 2000 was van een heel andere situatie sprake: toen diende de eerste vorst van het seizoen zich pas aan op 16 december. Dat was een record. Vorig jaar kwam het op 29 september voor het eerst in het najaar lokaal tot vorst. Op meetstation Twenthe daalde de temperatuur toen naar -0,8 graden.

De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd gemeten in Twente, waar de temperatuur bij de grassprietjes daalde naar -2,7 graden. De komende dagen blijft het nog wel even koud, meldt Weerplaza. Overdag is het vaak niet veel warmer dan een graad of 10 en in de nachten blijft het in het binnenland lokaal licht vriezen.

Overtuigend is het nog niet, maar vannacht werd de eerste vorst van dit najaar gemeten.
Volledig scherm
Overtuigend is het nog niet, maar vannacht werd de eerste vorst van dit najaar gemeten. © anp
  1. ‘Hoe zal het voor mijn ouders zijn om een kleinkind van mij te krijgen als ik er niet meer ben?’

Naomi is ziek en weet niet of ze ooit nog moeder kan worden

Zieke Naomi wil al heel lang kinderen, maar weet niet of ze ooit nog moeder wordt
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    ‘Hoe zal het voor mijn ouders zijn om een kleinkind van mij te krijgen als ik er niet meer ben?’ Naomi is ziek en weet niet of ze ooit nog moeder kan worden Zieke Naomi wil al heel lang kinderen, maar weet niet of ze ooit nog moeder wordt

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Naomi (31) heeft kanker. ‘Botte pech’ noemt ze dat. Het houdt haar niet tegen haar leven ten volle te leven. Ze rijdt motor, wil nog kinderen en is een van de weinige kleuterjuffen met tattoos.